Brandveiligheid: goed voorbereid op brand in 5 stappen
1 min. leestijd

Brandveiligheid: goed voorbereid op brand in 5 stappen

Je moet er niet aan denken dat het jou overkomt, maar 7.000 keer per jaar vliegt er ergens in Nederland een woning in brand. Of de getroffen bewoners de brand wel of niet overleven hangt vooral af van hoe goed ze op brand zijn voorbereid. Het loont dus de moeite vooraf maatregelen te nemen. Maar ja, welke? Hieronder lees je hoe je jouw woning en gezin in 5 stappen goed op een mogelijke brand voorbereidt.

1. Maak een vluchtplan

Bekijk via welke routes je jouw woning in geval van brand veilig kunt verlaten. Spreek onderling duidelijk af wie welk kind en/of dier veilig naar buiten loodst. Oefen dit 4 keer per jaar. Zo kun je snel handelen als de nood echt aan de man is.

2. Hou vluchtroutes vrij

Haal grote obstakels in verkeersruimten, zoals gang en overloop, weg. Zorg ook dat je deuren en ramen goed bereikbaar zijn en blijven. Een beginnend brandje kan namelijk binnen 3 minuten omslaan in een grote, uitslaande brand met dodelijke rookontwikkeling. Wel zo fijn als je op je weg naar buiten dan niet struikelt over stapels kranten, wasgoed of kinderspeelgoed.

3. Geef je huissleutels een vaste plek

Om geboefte buiten te houden, doe je vast ’s nachts alle deuren op slot. Prima gewoonte, maar zorg er wel voor dat de sleutels van de sloten een vaste, goed bereikbare plek hebben. Zo kan je ze ‘blind’ vinden en alle deuren in een handomdraai openen.

4. Leg een goede zaklamp naast je bed

Het grootste probleem van brand is vaak niet eens het oplaaiende vuur, maar de giftige, zwarte rook die zich daarbij razendsnel verspreidt. Om bij brand toch nog je weg te kunnen vinden, doe je er verstandig aan een goede zaklamp naast je bed te leggen. En blijf zo laag mogelijk bij de grond als je naar buiten gaat, want rook stijgt altijd op.

5. Hang rookmelders op

Maar de allermakkelijkste manier om de brandveiligheid van je woning flink te verhogen en je kansen om een eventuele woningbrand te overleven aanzienlijk te vergroten, is rookmelders ophangen. Een betere investering in je gezondheid en welzijn is nauwelijks denkbaar! Dus… heb je geen rookmelders in huis? Schaf er dan deze week nog voor elke verdieping van je huis eentje aan en hang ze bij thuiskomst meteen op de juiste plek op.

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen