Computer leegmaken en wegdoen in 3 simpele stappen
1 min. leestijd

Computer leegmaken en wegdoen in 3 simpele stappen

Heb je ergens een oude computer of laptop staan, die je wil verkopen, doorgeven of laten recyclen? Maar wil je niet dat anderen jouw persoonlijke documenten, mails, foto’s en video’s kunnen bekijken? Laat staan jouw belastingaangifte kunnen inzien of wachtwoorden kunnen bemachtigen? Dan is je computer leegmaken het enige dat erop zit!

Deze noodzaak om eerst de inhoud van je computer of laptop te wissen is echter precies de reden waarom in onbruik geraakte computers of laptops bij de meeste mensen jaren later nog steeds op kantoor, zolder of in de garage staan. Een mooie aanleiding voor De HuishoudCoach om te vertellen hoe je in 3 stappen veilig en verantwoord jouw oude computer leegmaakt voor hergebruik.

1. Maak een back-up van de harde schijf van je oude computer of laptop

Zet de computer of laptop aan en bekijk of er data opstaan die je graag wil of moet bewaren. Zo ja, maak een back-up van de harde schijf. Hoe je dit eenvoudig doet, kan je lezen op Veiliginternetten.nl.

2. Maak jouw computer of laptop leeg

Zijn je bestanden eenmaal veilig gesteld, dan is het zaak alle data van je computer of laptop te wissen. De helderste instructie voor het leegmaken van een Mac-computer vind je op Apple Support. Het beste stappenplan voor het leegmaken van een Windows 7 of Windows-10-computer vind je op Seniorenweb.

3. Breng je oude computer of laptop weg

Is jouw computer of laptop helemaal leeg, dan kan je er op verschillende manieren afstand van doen:

  • weggeven aan een familielid, vriend(in), kennis, kringloopwinkel of non-profit organisatie
  • verkopen of weggeven via een online tweedehandswebsite, zoals Marktplaats of verkopen aan een bedrijf dat gebruikte computers, laptops en andere hardware apparatuur inkoopt, opknapt en verkoopt
  • wegbrengen naar de milieustraat, zodat de bruikbare materialen van jouw computer of laptop (zoals aluminium, koper, glas en kunststof) kunnen worden hergebruikt, of inleveren via een inleverpunt bij jou in de buurt via Wecycle.nl.

Je computer leegmaken op deze manier kost je ongeveer 1 uur tijd

Maar dan heb je ook wat, namelijk:

  • een blije ontvanger die met jouw tweedehands computer nog een tijdje uit de voeten kan
  • een extra zakcentje voor jezelf wanneer je erin slaagt om jouw oude, lege computer te verkopen, of
  • een goed gevoel , omdat je weet dat 80-90% van de materialen uit jouw oude computer hergebruikt zullen worden, wat goed is voor het milieu
  • meer ruimte in je huis, berging, zolder of garage 🙂
Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen