Daar ga ik weer! Herken je stresstype
2 min. leestijd

Daar ga ik weer! Herken je stresstype

Daar ga ik weer! Denk je dat ook wel eens wanneer je weer geen ‘nee’ kan zeggen, als je baas je vraagt een taak van een zieke collega over te nemen, terwijl je zelf al tot over je oren in het werk zit? Wanneer je probeert alles te combineren en uiteindelijk nergens meer aan toe komt: werk, kinderen, relatie, vriendschap en sport? En wanneer je weinig plezier beleeft aan je werk en thuis, omdat alles als een verplichting voelt?

Natuurlijk is een beetje gezonde spanning goed voor je. Je presteert dan beter, bent lekker alert en gaat sneller tot actie over. Maar als die gezonde spanning omslaat in stress, en die stress een tijdje aanhoudt, wordt het een heel ander verhaal. Dan word je onrustig, kun je je minder goed concentreren en lig je ’s nachts uren wakker…

Stresspatronen

In het boek ‘Daar ga ik weer!’ bespreekt psychotherapeute Carien Karsten de oorzaken van, valkuilen bij en oplossingen voor aanhoudende stress, die kan leiden tot een serieuze burn-out. Ze onderscheidt 4 stresstypen:

  • het turbotype: je bent een harde, productieve werker, die een tandje bij zet wanneer er druk op de ketel komt, waardoor je stresshormonen door het plafond schieten en je overspannen dreigt te raken.
  • het crashtype: je bent een ideale, betrouwbare medewerker die goed kan multitasken en als een diesel onverminderd doordendert, waardoor je waarschuwingssignalen van je lichaam negeert en het risico loopt opeens in te storten.
  • het hooggevoelige type: je bent sensitieve en talentvolle medewerker, maar kan door kleine tegenslagen danig uit je evenwicht raken en in een negatieve spiraal terecht komen.
  • het bore-out type: je bent een onafhankelijke, slimme denker, maar neigt tot onderpresteren uit onzekerheid en angst voor druk van buitenaf.

Per stresstype beschrijft Karsten welke sterke punten ze hebben, wat er met ze gebeurt wanneer ze onder druk komen te staan (‘stresspatroon’)  en welke maatregelen ze kunnen treffen om échte stress (en dus een burn-out) te voorkomen.

Lekker intensief sporten of juist een rustig blokje om?

De tips die Karsten geeft zijn heel divers en helemaal toegesneden op elk stresstype. Heeft het turbotype baat bij intensief sporten bij verhoogde werkdruk, het crashtype doet er in zo’n geval beter aan om rustig een blokje om te gaan. En daar waar het hooggevoelige type hersteltijd moet inbouwen, kan het bore-out type beter kijken op welke punten hij meer verantwoordelijkheid kan nemen.

Naderende burn-out

Met ‘Daar ga ik weer’ voorziet Carien Karsten dus in een fijnmaziger aanpak van stressgerelateerde klachten, waardoor je al lezer vanzelf al wat meer vertrouwen in de positieve uitkomst van je herstelinspanningen krijgt.

Kortom, voel je dat je overvraagd bent, en wil je direct simpele stappen zetten om een naderende burn-out af te wenden, bekijk dan tot welk stresstype je behoort en doe je voordeel met de vele tips. We wensen je een ontspannen week toe!

Alle info over ‘Daar ga ik weer! Herken je stresstype’ op een rij

‘Daar ga ik weer! Herken je stresstype’ | Carien Karsten | 2015 | Kosmos Uitgevers | 208 pagina’s | € 20,99

Bestellen bij Bol.com

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen