De 7 grootste opruimmythen
1 min. leestijd

De 7 grootste opruimmythen

Naar schatting kampt 1 op de 3 Nederlanders met chaos in huis. Opruimen is dan het devies. Maar vaak dwarsbomen hardnekkige opruimmythen rond het bewaren, wegdoen en organiseren van spullen je verwoede pogingen om thuis orde op zaken te stellen, aldus Gretchen Rubin in Psychology Today. Wat zijn de 7 belangrijkste opruimmythen?

===

1. Ik wil eerst iemand vinden om het aan weg te geven

Het is een loffelijk streven om voor spullen die je wilt wegdoen nieuwe, geschikte eigenaren te vinden, maar de kans is groot dat je er niet toe komt ze daadwerkelijk aan hen door te geven. In dat geval ben je geen voorwerpen armer, maar taken rijker. Kies liever voor laagdrempelig wegdoen: doe alles in een doos en breng die naar de kringloopwinkel.

2. Ik kan het nog wel repareren

Als je het voorwerp echt nodig had gehad, had je het waarschijnlijk direct gemaakt. Kortom, wacht iets al 6 maanden of langer tevergeefs op reparatie? Neem er afscheid van.

3. Ik moet gewoon afvallen

En dan passen deze kleren me weer prima… De mode verandert doorgaans sneller dan jij kunt afvallen, en eenmaal twee maten slanker koop je waarschijnlijk liever een leuke, nieuwe spijkerbroek dan dat je een 5 jaar oud, stoffig exemplaar onder uit jouw kast trekt!

4. Ik heb het misschien ooit nog nodig

Ongevraagd hebben winkeliers er hun dagtaak van gemaakt om voor jou complete voorraden voedsel en gebruiksartikelen aan te leggen. Maak daarom van je eigen huis geen pakhuis en zorg dat jouw inboedel je dagbesteding niet gaat dicteren. Laat dat maar liever aan winkeliers over die daar veel beter in zijn dan jij, en zoek zelf een andere baan of hobby.

5. Ik heb gewoon een beter opbergsysteem nodig

Marla Cilley alias FlyLady zei het al: ‘Rommel laat zich niet organiseren’, welk opbergsysteem je er ook op los laat. Doe afstand van alles wat je niet gebruikt, en wie weet heb je helemaal geen opbergmiddel meer nodig.

6. Ik mag het niet wegdoen want het was een cadeau

Je huis is zo ongeveer de enige plek op aarde waarover jij helemaal de baas bent. Stel daarom een maximum aan de tijd dat je onwelkome gulle gaven van vrienden en familie in je huis duldt en breng ze daarna naar de kringloopwinkel.

7. Ik vind het zonde om weg te doen, want het was zo duur

Het bedrag dat je voor bijvoorbeeld een kledingstuk hebt neergeteld rechtvaardigt nooit het bewaren ervan, zeker niet als je er meer last dan plezier van hebt! Neem je verlies, stop het in een kledingcontainer en gun zo je kledingstuk een tweede leven.

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen