De ladder - Ben Tiggelaar

Iedereen met een beetje levenservaring weet dat écht veranderen niet heel makkelijk, maar soms wel belangrijk is. Of je verandering nou thuis of op je werk nastreeft. Gelukkig kan je in het pas verschenen boek De Ladder van Ben Tiggelaar lezen:

  • hoe je doelen stelt die wél werken
  • hoe je gedrag kiest dat wél tot succes leidt
  • en welke support jou wél helpt bij de gewenste verandering

De drie treden van De Ladder

Deze elementen – doel, gedrag en support – vormen samen de drie treden van De Ladder: een simpel maar doeltreffend stappenplan dat je persoonlijk kan invullen. En dat je zal helpen om effectiever en gestructureerder te veranderen. In de richting die jij zélf kiest of noodzakelijk vindt.

Bij dat persoonlijk invullen komt het nodige kijken. Precies daarover gaat De Ladder van Ben Tiggelaar, een Nederlandse gedragswetenschapper, die vooral bekend is vanwege zijn bestseller ‘Dromen, durven, doen’ en zijn wekelijkse columns in NRC Handelsblad.

Van inspiratie naar frustratie

Voordat Tiggelaar vertelt wat je zoal kan doen om tot werkbare doelen, handig gedrag en helpende support te komen, licht hij eerst toe veranderen eigenlijk zo belangrijk is. En waarom het vaak zo moeilijk lukt. Want ook al neem je je heilig voor om iets in je leven te veranderen – meestal omdat je ergens ontevreden over of bang voor bent – het gaat vaak mis. Meestal omdat je in oude gewoonten vervalt, je hangt bent voor eventuele ‘verliesposten’ of de omgeving niet meewerkt. En dan slaat aanvankelijke inspiratie om in frustratie of gelatenheid.

‘Naar beneden’ plannen

Om toch te kunnen slagen in het doorvoeren van nieuw gedrag pleit Tiggelaar om op De Ladder ‘naar beneden’ te plannen. Met andere woorden, om bij het maken van een plan de campagne voor jouw eigen gedragsverandering éérst na te denken over je doel (wat wil je bereiken), dan over je gedrag (welke kleine stapjes kan je hiervoor zetten) en tot slot over de support die je daarbij kan gebruiken (alles dat je kan helpen om deze stapjes te zetten).

Bij het laatste kan je niet alleen denken aan hulp van mensen in jouw omgeving, maar ook aan het doorvoeren van kleine veranderingen in de fysieke omgeving zelf. Want soms maakt een kleine aanpassing een wereld van verschil, zoals je in dit filmpje kan zien:

‘Naar boven’ proberen

Wanneer je jouw plan eenmaal helder voor ogen hebt, ga je De Ladder omgekeerd bewandelen door ‘naar boven’ te proberen. Dat wil zeggen dat je eerst jouw support gaat regelen en pas daarna het nieuwe, gewenste gedrag steeds opnieuw gaat uitproberen, zodat je jouw doel stukje bij beetje nadert. En je op een dag beseft dat het dichterbij is gekomen dan je ooit had durven dromen!

 

‘Een geweldig plan dat je niet uitvoert, is evenveel waard als geen plan’

– Ben Tiggelaar –

 

Begripvolle motivator

Net als de eerder verschenen titels van Ben Tiggelaar munt ook dit boek uit in schrijfstijl en sfeer. Als geen ander weet Tiggelaar zijn behulpzame inzichten helder te verwoorden en de juiste toon te treffen. Nergens wordt hij belerend, zweverig of arrogant. Integendeel, als een begripvolle motivator leidt Tiggelaar je langs de onmisbare stappen naar wezenlijke gedragsverandering. En doorspekt zijn inzichten met recente resultaten van wetenschappelijk onderzoek, persoonlijke anekdotes en nuttige technieken.

Hierdoor krijg je als lezer niet alleen zin, maar ook moed om te veranderen. En om zelf De Ladder af te dalen en te beklimmen. Treetje voor treetje, want ook bij verandering geldt: haastige spoed is zelden goed!

Alle info over De Ladder van Ben Tiggelaar op een rij

De ladder. Waarom veranderen zo moeilijk is en welke 3 stappen wel werken | Tyler Roland Press | 2018 | 137 pp. | € 18,95.

Bestellen bij Bol.com

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen