Deuren schoonmaken - Boenklus 2
2 min. leestijd

Deuren schoonmaken - Boenklus 2

Enig idee hoe vies de deuren in je huis zijn? En hoe vaak je ze eigenlijk volgens de richtlijnen van thuiszorgorganisaties met een klamvochtige doek zou moeten schoonmaken? Schrik niet… 1 keer per maand! Nu gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat ten huize van De HuishoudCoach dit gemiddelde doorgaans ook niet wordt gehaald, dus leek het ons een goed plan om deze boenklus dit keer op het programma te zetten. Kunnen we zelf ook lekker aan de slag ;-)!

Dus…. we wapenen ons deze maand met een emmertje sop, vaatdoekje en trapje voor boenklus 2: het afnemen van alle deuren in huis!

Uitdaging

Actie:          deuren afnemen
Tijdsduur: 1 uur
Nodig:        huishoudtrap plus emmertje sop van allesreiniger en een niet pluizend vaatdoekje, evt. een trekker en zeem als je binnendeuren raampjes hebben, evt. droogdoek.

Aan de slag met deuren schoonmaken

1. Bereid je voor

Voor deze boenklus heb je – afhankelijk van het aantal deuren in je huis – ongeveer 0,5 uur tot 1,5 uur nodig. Prik hiervoor een tijdblok in je agenda. Loop van tevoren van boven naar beneden en doe alle deuren dicht. Pak beneden je schoonmaakkit erbij; maak in de emmer een lekker sopje van warm water en een scheutje allesreiniger, neem een schoon, niet pluizend vaatdoekje, haal het trapje en loop met de trap plus emmer en vaatdoekje naar boven.

2. Ga tot actie over

Neem de vaatdoek ter hand en wring die zo goed mogelijk uit. Zet de eerste deur open, neem de deur van beneden naar boven goed af met de klamachtige doek*. Ga zo nodig op het trapje staan, als je er niet bij kunt. Let op: deuren hebben ook bovenkanten, dus vergeet die niet mee te nemen! Sterker nog, de bovenkant is doorgaans het meest vies. Wel vervelend, maar dat zorgt er wel voor dat je veel eer hebt van je werk ;-). Laat de deur na het afnemen openstaan, zodat hij kan drogen of wrijf hem droog met een schone doek als je echt streeploos resultaat wil. Ga door met de volgende deur, totdat je alle deuren in huis gehad hebt. Zet – als het niet waait en/of regent – eventueel wat ramen open: kan de boel meteen lekker luchten!

3. Rond de klus af

Klaar? Zet de trap weg, gooi je emmer leeg, spoel het vaatdoekje uit, hang het over de emmer om te drogen en zet je schoonmaakkit terug op zijn vaste plek. Doe ramen en deuren desgewenst weer dicht en neem een lekkere bak koffie of thee als beloning. Mmmmm!

Tip – Klamvochtige doekjes en allesreiniger

Gebruik je een gewoon vaatdoekje? Voeg dan een scheutje allesreiniger toe om je deuren lekker schoon te krijgen (tenzij je deuren bijvoorbeeld van onbehandeld hout zijn gemaakt, natuurlijk). Gebruik je een microvezeldoekje, dan volstaat warm water om je deuren goed schoon te krijgen.

Tip – Deurklinken poetsen

Wil je deurklinken echt vrij van bacteriën krijgen, maak ze dan schoon met brandspiritus. Pak een dot keukenpapier, doe er een scheutje spiritus op en wrijf de deurklinken of -knoppen schoon. N.B. Wel even van tevoren checken of het materiaal van jouw deurklinken of -knoppen tegen spiritus is bestand. O ja, en heb je tijd genoeg? Neem dan ook meteen even de kozijnen mee. Kost de nodige inspanning, maar dan is het ook helemaal spic and span.

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen