Doe de huishoudtest: wie doet er het meest bij jullie thuis?
1 min. leestijd

Doe de huishoudtest: wie doet er het meest bij jullie thuis?

Wie doet de boodschappen? Wie zorgt dat rekeningen op tijd betaald worden? En wie regelt de oppas als jullie een avondje uit willen? Ben je benieuwd of de taakverdeling bij jou thuis wel helemaal eerlijk is én voor wie de mentale last het grootst is? Doe de Huishoudtest en binnen een paar minuten weet je het antwoord.

Hoe werkt de huishoudtest?

De ‘Huishoudbattle’ bestaat uit 42 simpele vragen, die je kan beantwoorden met ‘Ik’, ‘Mijn partner’ of ‘Samen’. Vragen hebben bijvoorbeeld betrekking op wie…

  • de vaatwasser inruimt?
  • het oud papier en glas wegbrengt?
  • de reparaties in huis doet?
  • enzovoort.

Voor wie is de test?

Iedereen die samen met een partner of volwassen kind een huishouden runt, kan de test doen, ongeacht of er wel of geen (andere) kinderen deel uitmaken van jullie huishouden.

Wat berekent de test?

Door de test in te vullen krijg je zicht op twee dingen. Ten eerste ontdek je wie exact hoeveel taken voor zijn of haar rekening neemt. Ten tweede zie je direct wat jullie beider mentale belasting is. Per taak is namelijk bepaald of het om een praktische taak gaat (bijvoorbeeld ‘vaatwasser inruimen’) of om een regeltaak (bijvoorbeeld ‘welke cadeautjes moeten er gekocht worden’), waarbij regeltaken ‘zwaarder’ tellen als praktische klusjes.

Hoe krijg je de uitslag van de huishoudtest?

Terwijl je jouw antwoorden invult, zie je rechts in beeld de voorlopige uitslag in percentages verschijnen. Na het beantwoorden van alle vragen verschijnt het eindresultaat onderin in beeld, zodat je precies kan zien hoe de taken bij jullie thuis zijn verdeeld. Je hoeft dus geen mailadres achter te laten om de uitkomst te zien.

Waar vind je de huishoudtest?

De huishoudtest is te vinden op de website van de Volkskrant onder de titel ‘Huishoudbattle’. Start de test.

Wat kan je met de uitkomsten?

Zijn de taken met het oog op jullie werkzaamheden buiten de deur eerlijk verdeeld en is ook jullie mentale last vergelijkbaar? Knijp dan in je handjes, want in dat geval behoor je tot de kleine groep Nederlanders en Vlamingen die het goed hebben geregeld.

Is de uitslag minder gunstig en willen jullie graag samen de huishoudelijke taakverdeling herzien? Hou dan de eerstvolgende Nieuwsbrief van De HuishoudCoach in de gaten, want daarin zullen vertellen we precies hoe je tot een nieuwe, goede verdeling komt zónder ruzie :-)!

 

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen