Druk, drukker, drukst: 5 manieren om je drukke bestaan te verlichten
2 min. leestijd

Druk, drukker, drukst: 5 manieren om je drukke bestaan te verlichten

1. Reken jezelf bij het maken van planningen arm in plaats van rijk

Wanneer je bij het maken van je planningen geen enkele ruimte inbouwt voor onverwachte tegenslagen en adempauzes, hang je jezelf van meet af aan een molensteen om de nek. Agendeer daarom liever niet te optimistisch. Ga er bijvoorbeeld van uit dat klussen altijd twee maal zoveel tijd kosten als je denkt en steevast 5-10 voorbereidingstijd en afrondingstijd vergen. Ruimere planningen zijn per definitie realistischere planningen. En realistischere planningen zorgen ervoor dat je minder stres ervaart.

2. Neem afscheid van ongeliefde spullen

Waarschijnlijk sta je er niet dagelijks bij stil. Maar álle spullen die je bewaart slurpen tijd en energie, vanwege het simpele feit dat ze onderhouden moet worden. Vieze spullen moet je schoonmaken, verloren spullen zoeken, kapotte spullen maken of vervangen en verplaatste spullen opruimen. Je kunt dus flink wat tijdwinst boeken door spullen die jouw leven niet veraangenamen of vergemakkelijken de deur te wijzen.

3. Hou nieuwe projecten buiten de deur

Wanneer je het al waanzinnig druk hebt en de grip op je agenda kwijt bent, is de verleiding groot om je bij wijze van vlucht in nieuwe projecten te storten. Van al die onafgemaakte projecten word je immers niet vrolijk en een nieuwe ronde lijkt nieuwe kansen te bieden. Helaas veranderen de projecten wel, maar blijf jij dezelfde en dus schiet je met deze strategie niets op. Verhef daarom bij wijze van experiment de slogan ‘Geen nieuwe projecten (totdat oude zijn afgerond)’ een paar weken tot je motto. En verbaas je erover hoeveel nieuwe projecten en klusjes zich door de tijd heen spontaan aandienen. Stel je eens voor wat er gebeurt als je hierop steeds ‘Nee’ zegt… Precies, dan hou je gaandeweg zeeën van tijd over.

4. Vraag (én accepteer :-)) hulp van derden

Je kunt en hoeft niet alle bezigheden die op je pad komen in je eentje tot een goed einde te brengen. Hulp inroepen van een vriend(in), collega, familielid of kennis is heus geen schande. Bovendien kan het meteen een prima remedie voor je doorgeslagen perfectionisme zijn. Grote kans namelijk dat jij denkt dat jij degene bent die een klus moet klaren, omdat je dat nu eenmaal zélf het beste kunt ;-). Maar probeer je bedenkingen eens opzij te zetten en andermans steun te accepteren. Je zal zien dat het een verademing is om sommige zaken uit handen te geven. Zélfs als het eindresultaat niet helemaal aan jouw standaarden. In veel gevallen blijkt afmaken simpelweg belangrijker dan mooi maken.

5. Gun jezelf regelmatig een lekkere pauze

Het klinkt misschien vreemd, maar de beste manier om je drukke bestaan te verlichten is soms gewoon een pas op de plaats maken. Dat geeft je de gelegenheid stil te staan bij wat nou écht belangrijk voor je is. En het geeft je de mogelijkheid om bij te tanken. Eenmaal weer opgeladen en gefocust, kan je de wereld stukken beter aan!

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen