Focus aan, focus uit - Mark Tigchelaar - Review
2 min. leestijd

Focus aan, focus uit - Mark Tigchelaar - Review

Afdwalen tijdens gesprekken, aan het einde van de pagina erachter komen dat je eigenlijk geen idee meer hebt waar de tekst over ging en moeite met in slaap vallen omdat je hoofd blijft doortollen. Wanneer je geen grip op jouw aandacht hebt, waai je met alle winden mee. Elke taak waaraan je je zet kost meer tijd, de stress die je ervaart neemt toe en als je niet uitkijkt beland je in een burn-out. grip op je focus krijgen is dus heel belangrijk. Maar hoe doe je dat? Mark Tigchelaar legt dit aan de hand van nieuw wetenschappelijk onderzoek en praktijkvoorbeelden uit in zijn boek 'Focus aan, focus uit'. Inzet? Dat je als lezer weerbaarder wordt tegen stress, gaandeweg productiever raakt en voortaan meer aanwezig kan zijn in het hier en nu.

Vier concentratielekken

Als oorzaken van Tigchelaar bespreekt en tacklet in zijn nieuwe bestseller, waarvan inmiddels al meer dan 70.000 exemplaren zijn verkocht, welke vier belangrijke concentratielekken jouw productiviteit kunnen drukken.

1. Interne afleidingen

Interne afleidingen komen van binnenuit. Denk hierbij aan zorgen die je aan je hoofd hebt, stress die je ervaart, negatieve gedachten die te pas en onpas opkomen of een erge vermoeidheid die jou parten speelt.

2. Externe afleidingen

Het tweede concentratielek wordt gevormd door externe afleidingen. Dit zijn afleidingen die niet van binnenuit maar juist van van buitenaf komen, zoals omgevingslawaai door kletsende collega's, telefonerende mensen en voorbijrazende auto's.  Deze kunnen jouw gedachten wegleiden van de taak waaraan je je eigenlijk had gezet.

3. Digitale afleidingen

Deze afleidingen zijn het directe resultaat van onze hedendaagse verbondenheid met moderne technologie en digitale apparaten, zoals smartphones, sociale media en e-mails. De constante meldingen die deze opleveren en onze drang om die steeds te bekijken zorgen voor een steeds kortere concentratieboog.

4. Tijdslekken

Het vierde en laatste type concentratielekken - tijdlekken - verwijst naar het verliezen van tijd aan activiteiten die niet wezenlijk bijdragen aan je productiviteit. Dit kunnen taken zijn die niet relevant zijn voor je doelen of waarbij je veel te veel tijd besteedt aan onbelangrijke details.

Productiviteit verbeteren

Mark Tigchelaar benadrukt in zijn praktische boek hoe belangrijk het is om deze concentratielekken te herkennen en aan te pakken om je concentratie en productiviteit te verbeteren. Hiertoe leert hij je:

  • hoe je slimme brainhacks inzet om niet meer af te dwalen
  • hoe je met het ‘MTW’-principe structureel meer gedaan krijgt
  • hoe je je kunt afsluiten voor de luidruchtigste collega
  • hoe je de denkmachine stopt en makkelijker in slaap val

Pauzes en ontspanning

Fijn daarbij is dat Tigchelaar niet blind inzet op het alsmaar verhogen van je productiviteit, maar ook veel aandacht besteedt aan het nemen van échte pauzes. Want wie regelmatig daadwerkelijk ontspant wordt creatiever, vrolijker en - jawel - uiteindelijk productiever   ...

Alle info over 'Focus aan, focus uit' op een rijtje

Focus aan, focus uit. Dicht de 4 concentratielekken en krijg meer gedaan in een wereld vol afleiding | Mark Tigchelaar | €21,99 | Spectrum | 224 pagina's.

Bestellen

Wil jij jouw effectiviteit vergroten en productiviteit verhogen, en tegelijkertijd jouw stress verlagen? Bestel dit boek bij Bol.com.


Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen