Brieven, foto’s, kindertekeningen… Je houdt ze vaak omdat ze emotionele waarde voor je hebben. Maar als je álles bewaart, heb je al snel een zolder vol dozen met oude documenten, waar je eigenlijk nooit meer naar omkijkt. Tijd om op een regenachtige herfstdag eens lekker de bezem door je herinneringen te halen!
Help, waar begin je?
Toegegeven, al die dozen vol ongesorteerde herinneringen kunnen een nogal ontmoedigende aanblik geven. Je zal tenslotte alles moeten bekijken en misschien zelfs lezen, wil je de juiste keuzes maken over wat je bewaart en wegdoet. Maar waar begin je überhaupt?
Niet alles tegelijk
Even ter geruststelling: je hoeft niet alles tegelijk aan te pakken. Je kunt het jezelf makkelijker maken door te beginnen met één categorie herinneringen, bijvoorbeeld alleen de foto’s van vroeger of eerst de brieven. Maak het gezellig voor jezelf, neem er een lekkere kop warme chocomel met slagroom, koffie of thee bij en je zult zien dat het prima gaat als je eenmaal het eerste stapje hebt gezet. De volgende tips kunnen je daarbij helpen.
Hoe sorteer je foto’s van vroeger?
- Leg ze op levensfase, bijvoorbeeld babytijd, lagere school, middelbare school, eerste baan, net samen, enzovoort.
- Leg ze daarna op jaartal. Kies een stapeltje uit, bijvoorbeeld de lager schooltijd, en leg de foto's hiervan (ongeveer) op jaartal. Het helpt hierbij vaak om - hoe gek dit ook klinkt - deze foto's om te draaien, want vaak bevatten ze aan de achterzijde codes, aantekeningen of nummeringen, die het sorteren aanzienlijk vergemakkelijken.
- Maak vervolgens een strenge selectie. Mislukte foto's en foto's met daarop bijv. onbekenden, onbeminden en eindeloze landschappen en stadsgezichten kunnen meestal gewoon weg; de leukste foto's zijn namelijk die waarop mensen opstaan waarvan je houdt of veel gehouden hebt! Daarnaast kan het helpen jezelf de vraag te stellen wiens herinneringen bepaalde foto's eigenlijk herbergen: de jouwe of die van een andere? Ook kan je jezelf afvragen of bepaalde foto's leuke of slechte herinneringen oproepen, waarbij je kan besluiten laatstgenoemde foto's weg te doen. En mocht het aantal foto's na jouw strenge selectie nog steeds te groot zijn, dan kan je voor jezelf natuurlijk ook nog vaststellen hoeveel foto's je maximaal wil bewaren in jouw ‘mini-museum’ en er nog een paar wegdoen totdat je dit ideale aantal hebt bereikt. Ook voor foto's geldt vaak: less is more.
- Plak de resterende pareltjes daarna in een mooi album. Bewaar dit het liefst in een leefruimte bewaart, want daar is het lekker schoon, warm en droog.
Foto's die je wil weggooien kan je overigens het beste bij het restafval doen. Ze bevatten namelijk teveel chemicaliën om als grondstof te kunnen dienen voor bijvoorbeeld nieuw papier.
Wat doe je met brieven?
Leg ze eerst op afzender, dan op jaartal en dan op datum. Maak daarna een selectie, waarbij je kan besluiten de volgende brieven weg te doen: epistels van onbekende afzenders, post waarvan je buikpijn krijgt of verdrietig wordt en niet-betekenisvolle brieven, die weinig tot geen herinneringen bij je oproepen.
Welke brieven bewaar je dan juist wel? De moeite van het bewaren zijn bijvoorbeeld brieven van geliefde afzenders, post waarvan je nog steeds heel blij wordt, bijzondere brieven of kaarten (bijvoorbeeld van een overleden persoon) of brieven, die een belangrijke episode uit jouw leven of dat van een geliefd persoon beschrijven.
En je dagboeken dan?
Verzamel ze, leg ze op jaartal en bewaar ze achter slot en grendel als je niet wil dat iemand anders ze leest :-). Hebben jouw dagboeken bijzondere waarde, bijvoorbeeld vanuit (familie-)historisch oogpunt? Bewaar ze dan voor jouw eventuele nageslacht of schenk ze aan een museum of archief.
Of kindertekeningen?
Kindertekeningen vormen een ware uitdaging, want zelfs al zijn je kinderen al volwassen, het blijft lastig om al die hartjes-tekeningen met 'Voor mama/papa' erop weg te doen.
Toch is er een goede manier om dit voor elkaar te krijgen. Doe wel eerst wat voorwerk. Leg de tekeningen allereerst op kind. Leg daarna elke 'kinderstapel' op jaartal of periode, voor zover mogelijk. Kies daarna uit elke periode de 2 of 3 leukste die jij zelf wil bewaren. Laat tot slot jouw (volwassen) kind uitkiezen welke tekeningen hij of zij verder nog graag wil bewaren. Dit helpt heel goed om de stapel te decimeren, want kinderen hebben lang niet zoveel op met hun eerste krabbels als jij...
Lijst eventueel de mooiste tekeningen in of verzamel ze in een plakboek, dat je later nog eens kunt bekijken. Zo heb je er in de toekomst zeker plezier van.
Papierbak
Gooi alle brieven en tekeningen die je niét langer wil bewaren meteen in de papierbak (of haal brieven door de papierversnipperaar als er privacygevoelige gegevens in staan). Breng de inhoud van de papierbak dezelfde dag nog weg, zodat je een week later niet in de verleiding komt om toch nog eens te kijken. Weg is weg!
Trip down memory lane
Als jouw herinneringen ook andermans herinneringen betreffen, dan zou je trouwens kunnen overwegen deze met hen te delen. Denk daarbij aan brieven van je hartsvriendin van de lagere of middelbare school of aan kaarten van je eerste grote liefde. Een foto ervan is zo gemaakt en via de mail of whatsapp zijn ze zo gedeeld, en zij worden van deze leuke herinneringen waarschijnlijk net zo blij als jij!