Huis vol planten: de allerbeste plek voor je kamerplanten
in Reviews
2 min. leestijd

Huis vol planten: de allerbeste plek voor je kamerplanten

Op de middelbare school leerde je al dat planten licht en water nodig hebben om goed te kunnen groeien. In hun natuurlijke omgeving komen zon en regen vanzelf naar hen toe, maar hoe zit dat met kamerplanten? Van welk soort lichtinval houden planten? Hoeveel licht hebben ze nodig? En staan jouw planten wel op de goede plek? In het inspirerende boek ‘Een huis vol planten’ vertelt Iris van Vliet – beter bekend als Mama Botanica – alles wat je moet weten om jouw kamerplanten lekker te laten groeien en bloeien. Onder het motto: “Mama Botanica geeft je supergroene vingers’.

Slappe nieuwe groei

Het boek ‘Een huis vol planten’ bestaat uit twee delen. In het eerste deel vertelt van Vliet je waarom licht zo belangrijk is voor planten en  welke verschillende lichtbehoeftes planten kunnen hebben. Fijn is dat ze je leert hoe je lichtproblemen kan herkennen. Zo is ‘slappe nieuwe groei aan je plant of een plant die de lucht in schiet met teveel ruimte tussen de blaadjes, vaak een teken van te weinig licht’. Terwijl droge bladeren met bruine plekken, die niet aan de randen zitten, meestal een signaal zijn van verbranding en dus te veel zon.

Windrichtingen

Ook geeft ze adviezen over hoe jij de beste plaats kiest voor jouw kamerplanten. Daarbij neemt Mama Botanica de vier windrichtingen als uitgangspunt en vertelt ze hoe je voor meer schaduw of juist licht zorgt, als een ruimte in huis te zonnig of donker is.

Diva’s

In het tweede deel ga je als lezer mee op een ‘house plant tour’. Je maakt kennis met alle zon-aanbiddende, zonnebadende en schaduwminnende die van Vliet in haar eigen woonkamer, eetkamer, keuken heeft verzameld. Bij elke kamerplant deelt ze haar beste verzorgingstips en ontdek je welke planten ‘allemansvrienden, uitdagers en ware diva’s’ zijn.

Met behulp van deze nieuwe kennis plus het handige kamerplantenoverzicht, dat je achterin deze plantengids vindt, kies je eenvoudig de kamerplanten die precies bij jou en je huis passen.

Nostalgisch

Al met al is ‘Een huis vol planten’ een fijn boek om te lezen en door te bladeren. De tips zijn nuttig en laagdrempelig tegelijk. En de jaren ’70 stijl van de talloze foto’s en tekeningen van de kamerplanten doet heerlijk nostalgisch aan. De liefde van Mama Botanica spat van de pagina’s af en doet me verlangen om mijn eigen kamerplanten weer eens lekker in de watten te leggen. Tijd voor het maken van een windrichtingen-analyse dus :-).

Meer tips over kamerplanten?

huis vol plantenBezoek de site van Mama Botanica en leer alles over kamerplanten verpotten, bevochtigen, bijknippen, stekken enzovoort.

Of lees het boek ‘Een huis vol planten‘ en maak hiermee van jouw eigen huis een groene oase!

Alle info over ‘Een huis vol planten’ op een rij

Een huis vol planten | Iris van Vliet | Mama Botanica Publishing | 2020 | 160 pagina’s | €24,95.

Bestel bij Bol.com.

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen