Kerststress en het geheim van de Kerstman
2 min. leestijd

Kerststress en het geheim van de Kerstman

Zodra de lange stoet uitbundig verlichte vrachtwagens met het rood-witte Coca-Cola logo door het besneeuwde landschap over je TV-scherm trekt, weet je het zeker. Kerstmis is weer in aantocht! En met Kerstmis natuurlijk alle bijbehorende tradities: kerstboom optuigen, kerstuitnodigingen versturen, kerstviering op school of werk regelen, kerstinkopen doen, kerstdiner bereiden, kerstkaarten schrijven, kerstkleding uitzoeken en nog veel meer. Tradities, die kinderen veelal doen glunderen van blijdschap, maar die menig volwassene tot uiterste wanhoop drijven en hen op het moment suprême – het kerstdiner - een bedenkelijk humeur bezorgen. Kerststress ligt op de loer.

Kerststress

Kerstfeest? Kerststress zal je bedoelen!”, verzuchtte een vriendin dus laatst toen we door de regenachtige, overvolle winkelstraten laveerden, tussen honderden eveneens gehaaste en afgetobde plaatsgenoten door. “Hoe krijg ik alle kerstinkopen op tijd in huis? Wat moet ik in vredesnaam koken? Wie zet ik naast wie aan tafel, zodat er geen ruzie uitbreekt? En wat moet ik aantrekken, ik heb helemaal niets leuks meer in de kast hangen!”Nee, neem dan de Kerstman. Jaar in, jaar uit legt hij met Kerst iedereen heerlijk in de watten met een jaloersmakend vrolijk gemoed. Altijd is hij even goed gemutst en steevast is hij op tijd klaar. Wat is toch zijn geheim?!

Het geheim van de kerstman

Heel eenvoudig: Santa houdt het simpel. Het hele jaar doet die goeie oude Kerstman niets anders dan cadeautjes bij elkaar scharrelen. Om die vervolgens in één dag tijd over ons besneeuwde land uit te strooien. Monotasking pur sang!En alle andere zaken dan? De rest delegeert de Kerstman lekker. Aan zijn trouwe rendieren. Aan de Kerstvrouw. En aan de vele mollige Kerstkindertjes, die zij samen ongetwijfeld stiekem hebben rondlopen in hun gezellige Kerststulpje op de Noordpool, waar het haardvuur aangenaam knappert, de kerstboom twinkelt achter de ramen en iedereen geniet van een kopje warme chocolademelk met toefje slagroom…

Ho, ho, ho!

Volg het wijze voorbeeld van de Kerstman. Hou het simpel. Richt je op één activiteit en delegeer de rest aan jouw hoogstpersoonlijke Kerstman, Kerstvrouw, Kerstkinderen of rendieren. En ga vooral voor gezelligheid en geluk in plaats voor schone schijn en stress. Bereid bijvoorbeeld een maaltijd van eenvoudige, beproefde recepten, waar iedereen dol op is. Dat gooit net zulke hoge ogen als een uitgebreid 5-gangen menu met exquise gerechten, waarvoor je de halve stad moet doorkruisen en de ganse dag in de keuken moet zweten. Het hoeft niet perfect en je hoeft jezelf niet uit te putten. Zoals Loesje zo puntig samenvat: ‘Kerststress? De Kerstman zegt niet voor niets “ho, ho, ho”!’ Hmm, klinkt aantrekkelijk, nietwaar?Is het je dit jaar niet gelukt? En heb je je met de nodige pieken maar vooral dalen op de Kerstdagen voorbereid, en willoos ten prooi gevallen aan de kerststress? Geen probleem! Volgend jaar december trekt de onvermijdelijke, lange stoet uitbundig verlichte vrachtwagens wederom over je TV-scherm. En krijg je dus een nieuwe kans. Een nieuwe kans om het simpel te houden en te genieten van klein geluk, zoals twinkelende kerstlichtjes achter de ramen. Of een kopje chocolademelk met een toefje slagroom. Denk maar aan het geheim van de Kerstman: “Ho, ho, ho!”. Een vrolijk en relaxed kerstfeest gewenst!
Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen