Kleding vouwen: de 7 beste manieren!
2 min. leestijd

Kleding vouwen: de 7 beste manieren!

Kleding vouwen: hoe doe je dat op zo'n manier, dat je kleren zo min mogelijk ruimte innemen en toch netjes blijven? Dat is gelukkig helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. We geven je hierbij de 7 beste manieren om van een ongeorganiseerde bende gedroogd wasgoed zo snel mogelijk keurige stapeltjes te maken.

Twee vouwmethoden

Je hebt in grote lijnen twee manieren om op te vouwen. De eerste is de ‘Marie Kondo-methode’ om alles zo klein mogelijk op te rollen en vouwen en vervolgens rechtop naast elkaar in je kast of lade te zetten. Het voordeel is dat je makkelijk ziet wat je hebt en dat je kleding kreukt minder. Hoe je de Marie Kondo-manier onder de knie krijgt zie je bijvoorbeeld in dit filmpje:


De tweede manier gaat er vanuit dat je alles compact opvouwt tot een klein pakketje en vervolgens op een stapeltje in je kast of lade legt. We hebben de beste tips voor de meest voorkomende vouwklussen voor je op een rijtje gezet (met leuke filmpjes om het je nog gemakkelijker te maken 😉).

1.     Ondergoed vouwen

Mijn moeder is nog van de generatie die elke onderbroek strijkt, mijn kinderen gooien alles lekker makkelijk in een grote bak. Wil je iets daartussenin, dan is het bekijken van de volgende filmpjes een aanrader. Zo vouw je boxershorts en slipjes:

En dit is een handige manier om van je slips een handzaam pakketje te maken:, als je op vakantie gaat :-):

2.     Truien vouwen

Met een beetje oefening krijg jij straks je sweaters ook zo mooi in de kast. Nu alleen nog beslissen of je voor de traditionele of moderne manier gaat! We laten eerste de klassieke vouwwijze zien:

Niet moeilijk, toch? Maar onderstaande manier van vouwen wint snel terrein. Gewoon, omdat sweaters en hoodies op deze manier zulke mooie, stevige pakketjes worden!


Bij een blouse kun je heel handig gebruik maken van het kraagje om ‘m tot een keurig pakketje te vouwen.

3.     T-shirts vouwen

Je shirts vouwen wordt een fluitje van een cent als je het zo doet:


Shirts zijn ook goed op te rollen, hoe je ‘Army style’ doet zie je hier:


4.     Broeken vouwen

Wat dacht je van deze superhandige manieren om een spijkerbroek op te vouwen? De broek blijft keurig en met enige oefening heb je het in een paar seconden voor elkaar....


5.     Handdoeken vouwen

Handdoeken, en dan vooral de grotere badlakens, nemen vaak onevenredig veel ruimte in je kast in. Dat hoeft niet. Met deze slimme truc heb je er in no-time een stevige rol van gemaakt, die je gemakkelijk opbergt. En het ziet er nog mooi uit ook!


6.     Hoeslakens vouwen

Hoeslakens zijn altijd een uitdaging om netjes in de kast te krijgen, of het nu om een eenpersoons hoeslaken of tweepersoons hoeslaken gaat. Met de volgende uitleg heb je het in een handomdraai gedaan.


7.     Sokken vouwen

Je kunt je sokken op de ‘ouderwetse’ manier opvouwen, door ze op elkaar te leggen en naar binnen te vouwen. Nadeel: ze verworden meestal tot een ondefinieerbaar bolletje dat bovendien veel ruimte inneemt in de la. Handiger is om ze eerst te rollen en dan in elkaar te vouwen, zoals je ziet in deze video:


Oefening baart kunst

Welke manier je ook kiest, oefening baart kunst. En eigenlijk is aandachtig je kleren opvouwen ook een fijn mindful klusje als je er even de tijd voor neemt. Het levert je een rustig hoofd op én een overzichtelijke kast, wat wil je nog meer?

Nog meer inspiratie opdoen?

Deze jongens doen een aantal vouwtechnieken nog één keer voor! Enjoy!

Vanzelf getipt worden...

....dat er nieuwe blogs van De HuishoudCoach zijn verschenen? Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief en je ontvangt 10 x per jaar een overzicht in je mailbox.

Over de schrijver
Sjoukje van de Kolk richtte jaren geleden SimplifyLife op en is de auteur van verschillende boeken over het versimpelen van je leven. Ze schrijft nu onder meer voor Flow Magazine en is altijd op zoek naar fijne manieren om het leven eenvoudiger te maken en meer rust te vinden.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen