Maak je leven makkelijker: 7 dingen die je ’s avonds al kunt doen voor de volgende dag
2 min. leestijd

Maak je leven makkelijker: 7 dingen die je ’s avonds al kunt doen voor de volgende dag

De zomer is zo goed als voorbij, de scholen zijn begonnen en je bent zelf waarschijnlijk ook weer aan het werk. Het is even wennen, weer in het gareel. Om het jezelf wat gemakkelijker te maken, kun je ’s avonds al best wat dingen doen om ervoor te zorgen dat de ochtendspits een stuk soepeler verloopt. 

1. Dek alvast de tafel

Dit geeft je in de ochtend meteen een enorme voorsprong, omdat niet alleen jij en je eventuele partner meteen kunnen aanschuiven, maar ook jouw kind(eren) binnen 30 seconden aan tafel kunnen zitten. Bewaar je halve of hele broden in de vriezer, haal er dan 's avonds ook alvast een bevroren brood uit, zodat het 's nachts kan ontdooien.

2. Maak lunchpakketjes klaar

Bereid alvast de lunchpakketjes voor en leg deze in de koelkast. Of maak op zondagmiddag of -avond lunchpakketten voor de hele week en leg deze in de vriezer. Haal ze er 's ochtends uit, doe ze in je werktas of de schooltas(sen) en tegen lunchtijd is jouw lunchpakketje ontdooid. 

3. Leg fruit en/of tussendoortjes al klaar

Haal broodtrommels en drinkbekers uit tassen en rugzakjes, maak ze schoon en zet ze klaar op het aanrecht. Kies vervolgens welk fruit en/of tussendoortje morgen meegaat naar school of werk, zodat je dar 's ochtends niet het hoofd over hoeft te breken.

4. Zet tassen en rugzakjes vast klaar

Pak de tasjes van kinderen uit als je dat bij punt 3 nog niet gedaan hebt. Kijk wat er op het programma staat van de kinderen, zoek gymspullen vast bij elkaar en stop ze in de gymtas. 

5. Check waar schoenen en (fiets)sleutels zijn

En leg deze op een vaste plek klaar, zodat je ze in een handomdraai kan pakken. Dat scheelt een koortsachtige zoektocht en dus de nodige stress in de ochtend.

6. Bekijk de weersvoorspelling en leg je kleren klaar

Heb je (kleine) kinderen, kies dan bij het naar bed gaan samen al uit wat ze de volgende dag dragen. Laat je kind niet uit de hele kast kiezen, maar uit twee of drie setjes, dat voorkomt discussies 😊. Kies eventueel ook alvast jouw eigen kleding; hoe meer je 's avonds al regelt, hoe rustiger je 's ochtends van start kan gaan.

7. Zorg tot slot dat je kinderen op tijd in bed liggen

De kans is dan nl. groter dat ze een goede nacht maken en uitgerust opstaan. O ja, en maak het zelf ook niet te laat. Op vaste tijden naar bed gaan en opstaan klinkt misschien een beetje saai, maar het ritme helpt je om sneller in slaap te vallen en maakt het makkelijker om ’s ochtends uit bed te komen. En dat maakt de start van de dag een stuk relaxter. 

PS Vind je nieuwe gewoontes aanleren lastig?

Of vraag je je af hoe je meerdere gewoontes aan elkaar koppelt, totdat je een fijne, vaste routine hebt gevonden? Lees in dit blog hoe je stap voor stap nieuwe gewoontes aanleert en meerdere gewoontes tot routine verheft, zodat je elke dag gedachteloos een 'ingesleten koeienpaadje' kan aflopen. En daardoor zo min mogelijk tijd en energie kwijt bent aan de saaie dingen van het leven   ...

Over de schrijver
Sjoukje van de Kolk richtte jaren geleden SimplifyLife op en is de auteur van verschillende boeken over het versimpelen van je leven. Ze schrijft nu onder meer voor Flow Magazine en is altijd op zoek naar fijne manieren om het leven eenvoudiger te maken en meer rust te vinden.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen