Magneetplek in huis? Zo pak je die aan!
2 min. leestijd

Magneetplek in huis? Zo pak je die aan!

Een magneetplek is een plek in je huis, waar zich altijd ongemerkt rommel ophoopt, die vervolgens weer nieuwe rommel aantrekt! Beruchte magneetplekken zijn de bovenzijde van de koelkast, het uiteinde van de eettafel, bijzettafeltjes, de fruitmand, het randje naast het bad of bij het toilet en je nachtkastje.

Je legt één ongeopende brief op de eettafel en drie dagen later ligt er een wanordelijke stapel papier. Of je hangt één ongedragen broek over de stoel naast je bed en na een halve week ligt er een hele berg kleding. Als jij magneetplekken in je huis hebt, zijn meer voorbeelden hoogstwaarschijnlijk overbodig 🙂

Rommelig aanzien

Vaak zijn het deze magneetplekken die je huis een rommelig aanzien geven. Zelfs al is je aanrecht super aan kant en heb je de ergste troep aan het einde van de dag met behulp van je avondroutine weggewerkt, een magneetplek ademt wanorde uit.

Magneetplekken trekken namelijk niet alleen rommel aan. Ze weten op de één of ander manier ook altijd jouw blik hun kant op te zuigen. Door deze notoire rommelplekken weg te werken en de aantrekkingskracht van magneetplekken te breken, zal je huis er dus binnen de kortste keren een stuk beter uitzien!

Hoogst irritante magneetplek

Wil je jouw huis ‘demagnetiseren’? Reserveer dan komende week dagelijks 15 minuten om één magneetplek in je huis te grondig aan te pakken. Tijdens dat kwartiertje start je met de magneetplek die jou het meeste irriteert. Is die bijzettafel vol post, lege batterijen, haaraccessoires, post- zegels, kindertekeningen enzovoort jou een doorn in het oog? Of erger je je mateloos aan al die rommel op je badkamerplankje?

Ga die magneetplek dan als eerste te lijf! Hoe? Nou, zo!

  • Ruim de magneetplek radicaal op. Hiervoor is het handig je ervan bewust te zijn dat op magneetplekken er altijd twee soorten spullen door elkaar liggen. Soort 1 zijn onbelangrijke spullen die eigenlijk weg kunnen, maar waarvan je het weggooien hebt uitgesteld. Soort 2 zijn belangrijke, die nog geen vaste plek in je huis hebben gekregen. Pak de spullen die op de magneetplek liggen één voor één op, bedenk of ze tot soort 1 of 2 behoren en beslis meteen wat ermee moet gebeuren. Weggooien? Doneren? Of een eigen, definitieve opbergplek geven?
  • Bedenk daarna wat je qua inrichting kunt doen om de aantrekkingskracht van de magneet te breken. Misschien kun je de bijzettafeltjes onder je salontafel plaatsen? Een vaas bloemen of plant op de eettafel zetten? Het randje bij het toilet helemaal leeg houden? Het maakt niet uit welke oplossing je bedenkt, als je maar een drempel opwerpt voor het achteloos neerleggen van allerlei ongedefinieerde prullaria en paperassen.
  • Wen jezelf vervolgens aan om ’s avonds – voordat je op de bank ploft – de aangepakte magneet steevast na te lopen op overtollige voorwerpen en papieren. Liggen, staan of zitten er spullen, die er niet horen? Doe of berg ze meteen weg! Na een paar dagen weet je niet beter of de magneetplek is geen tijdelijk opbergstation meer. Sterker nog, dan doen de ongeopende post en andere troep, die daar liggen, pijn aan je ogen en neem je de magneet vanzelf mee in je avondroutine.

Is het gelukt om jouw meest ergerlijke magneetplek zo de baas te worden? Pak dan lekker door met een volgende magneetplek en geef daarmee je huis een opgeruimder aanzien. Veel succes!

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen