Ontketen je brein - Theo Compernolle
Altijd maar mobiel bereikbaar zijn, multitasken, te weinig slapen en voortdurend online zijn: ons denkende brein staat meer dan ooit onder druk, met funeste gevolgen voor onze productiviteit, creativiteit en gezondheid. In zijn pas verschenen boek Ontketen je brein* legt neuropsychiater Theo Compernolle haarfijn uit waarom open kantoren inefficiënt zijn, goed slapen zo belangrijk is en langdurige stress ons ziek maakt.

Drie 'breinsystemen'

Compernolle maakt onderscheid tussen drie 'breinsystemen': het reflecterende brein, het reflexbrein en het archiverende brein. Het reflecterende brein is langzaam en typisch menselijk. We gebruiken het voor bewust analytisch en creatief nadenken over zichtbare en onzichtbare zaken in het heden, verleden of de toekomst. Het reflexbrein daarentegen is supersnel. Het reageert automatisch en intuïtief op prikkels van buitenaf, zoals geuren, kleuren en gezichtsuitdrukkingen. Het archiverende brein zorgt ervoor dat alle kleine beetjes nieuwe informatie worden verwerkt, opgeschoond, geordend en opgeslagen, zodat je het op een later moment weer kunt terughalen. Goed slapen en pauzeren zijn daarvoor essentieel, want 'als je niet stilstaat, kun je niet vooruitgaan', aldus Compernolle.

Maar 1 ding tegelijk...

In Ontketen je brein bespreekt Compernolle vooral hoe je reflecterende brein werkt, hoe dit brein door de technologische ontwikkelingen mettertijd 'gegijzeld is geraakt' en wat je zelf kunt doen om eraan te ontsnappen. De belangrijkste boodschap die Compernolle daarbij uitdraagt is dat je reflecterende brein in tegenstelling tot een computer niet kan multitasken. 'Het kan maar 1 ding tegelijk. Punt uit!'. Is multitasken dus niet handig? Nee, want wanneer je gaat multitasken, heb je volgens de laatste wetenschappelijke onderzoeken maar liefst 4 x zoveel tijd nodig om een taak af te ronden én maak je veel meer fouten dan wanneer je monotaskt.

Moderne kooien

Bovendien geldt dat hoe verschillender de taken zijn waaraan je werkt, hoe hoger de prijs is die je betaalt in termen van tijdverlies, stresstoename en gemaakte fouten. 'Wanneer je tegelijkertijd autorijdt en een SMS-je schrijft, loop je maar liefst 28 maal zoveel risico op een ongeluk.' Daarom is Compernolle niet erg gecharmeerd van open kantoren: 'Omdat moderne dierentuinbestuurders meer over weten de aangeboren behoeften van hun dieren dan bedrijfsbestuurders over de aangeboren behoeften van mensen, zijn de kooien in de moderne dierentuinen beter voor dieren dan moderne kantoren voor mensen.'

Ontketen je brein!

Tja, wat is wijsheid wanneer je een berg aan dingen gedaan wil of moet krijgen en ook nog eens veel stress ervaart? De sleutel tot effectief en relatief ontspannen je klussen klaren is volgens Theo Compernolle 'blokverwerking' ofwel 'serieel in plaats van parallel multitasken'. Deel je werkzaamheden in verschillende blokken in, zodat je steeds kunt focussen op één ding. Voer deze werkzaamheden na elkaar uit. Reserveer gedurende een dag bijvoorbeeld afzonderlijke tijdblokken voor:
  • denkwerk
  • mailtaken
  • rotklusjes
  • privé-zaken

Anti-iPad?

Is Compernolle tegenstander van het gebruik van technologie in de vorm van computers, mobiele telefoons en tablets? Nee, alles behalve. 'Er is niets mis met de technologie. De manier waarop we deze geweldige gereedschappen gebruiken is het probleem.' Compernolle besluit dan ook talloze 'breinboeibrekers', die je in staat stellen om het beste uit jezelf en de technologie te halen en je stressniveau drastisch te verlagen: tips, die net als dit fascinerende en uiterst informatieve boek, de moeite zijn om te lezen én toe te passen!

Alle info over 'Ontketen je brein' op een rij

Ontketen je brein | Theo Compernolle | € 29,99 | Lannoo | 424 pagina's. Bestellen bij Bol.com
Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen