Ontspullen? Zo maak je een goed begin!
2 min. leestijd

Ontspullen? Zo maak je een goed begin!

Sinds kort is de Nederlandse taal een nieuw woord rijker: ontspullen. Ontspullen staat voor het weghalen van overbodige spullen uit je huis, zodat je meer ruimte in hoofd en hart krijgt voor de zaken die er echt toe doen in je leven.Klinkt aanlokkelijk, maar hoe doe je dat in de praktijk van je eigen overvolle huis, ontspullen? Aan de hand van de 3 soorten spullen die door Nederlanders en Vlamingen het meest verzameld worden - kleding, boeken en bestek - vertelt De HuishoudCoach hoe je eenvoudig een vliegende start kan maken met het ontspullen van je huis!

Ontspullen: ontdek eenvoudig welke spullen weg kunnen

Besteklade ontspullen

Heb je ook zoveel lepels, vorken, messen, pollepels en ander bestek in je keukenlade liggen, dat hij soms maar met moeite dichtgaat? Haal dan de lade helemaal leeg, stop al het bestek in een verhuisdoos en zet deze in je keuken.Pak tijdens het koken, tafeldekken enzovoort het bestek uit de doos dat je nodig hebt en leg dit na de afwas terug in de lade. Na 2 weken weet je precies welke bestek je wel en niet gebruikt in de praktijk, en kun je het bestek dat in de doos zit met doos en al naar de kringloop brengen.O ja, deze aanpak werkt ook fantastisch voor bureauladen vol kantoorartikelen, ovens met bakspullen, kastplanken boordevol serviesgoed en planken gevuld met glaswerk :-)!

Kledingkast ontspullen

Hang alle kleding in je kledingkast met de hangertjes achterstevoren op de rail. Heb je een kledingstuk gebruikt en gewassen? Hang het dan op de gewone manier terug. Na een maand zie je feilloos welke kleding je wel en niet gebruikt, en van welke kledingstukken je dus eventueel afscheid kan nemen.Heb je geen hanggedeelte in je kast en alleen maar legplanken? Geen nood. Wen jezelf in dat geval aan om pas gedragen en gewassen kleding onderop de stapel terug te leggen; je ongebruikte en minder populaire kledingstukken komen dan vanzelf 'bovendrijven'. Besluit je 3 x om een kledingstuk dat bovenop ligt niet aan te trekken? Stop het dan in een vuilniszak, die je speciaal voor dit doel onderin of voor je kast hebt gezet en breng hem weg zodra hij vol is.

Boekenkast ontspullen

Boeken: je lijkt er nooit genoeg van te hebben en toch bevatten de meeste boekenkasten een keur aan ongelezen en/of minder geliefde boeken. Puilt jouw boekenkast ook uit en wil je graag wat ruimte maken? Zet dan alle ongelezen en minder populaire boeken met de rug naar achteren op de middelste plank van je boekenkast, zodat je de titel niet kunt zien.Heb je tijd en zin om te lezen? Pak een van deze 'blind' gerangschikte boeken en ga lekker in het boek grasduinen. Vergaat je direct de lust tot lezen of valt het boek tegen, stop hem dan in een doos, die je speciaal voor dit doel bij de boekenkast hebt gezet. Breng deze doos met overbodige boeken weg wanneer hij volraakt.Blijkt het wel een leuk boek te zijn? Zet hem dan op de gewone wijze terug in de boekenkast en blader het af en toe eens door. Veel plezier!

Meer weten over ontspullen?

Bekijk het interview met Els Jacobs van de HuishoudCoach op Omroep West, waarin ze de nieuwe trend van ontspullen verder toelicht en het boek 'Ontspullen' van James Wallman vergelijkt met Marie Kondo's bestseller 'Opgeruimd!'.
Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen