Opruimen voor je doodgaat: Zweedse trend
1 min. leestijd

Opruimen voor je doodgaat: Zweedse trend

Opruimen voor je doodgaat ofwel Döstädning is het Zweedse gebruik om je materiële bezittingen te ordenen tegen het einde van je leven. Het is een manier om je nabestaanden nergens mee op te zadelen. Maar ook een ritueel dat je helpt om te reflecteren op je leven. Of dat nou binnenkort ten einde loopt of bij lange na nog niet.

Want wat laat je achter aan materiële bezittingen, als je er zelf niet meer bent? Wat zeggen al die spullen over jou? En hoe kan je daarin zelf de regie nemen?

Lichtvoetig

Het zojuist verschenen boek ‘Opruimen voor je doodgaat’ is het verrassend lichtvoetige relaas van Margareta Magnusson, zelf ‘tussen de tachtig en honderd jaar oud’. Ze vertelt hoe ze op verschillende momenten in haar leven geconfronteerd werd met opruimen vanwege de dood van een ander:

‘De eerste keer was toen ik het appartement van mijn ouders moest leeghalen nadat mijn moeder was overleden. Mijn ouders waren 46 jaar getrouwd geweest en mijn vader kon niet alles zelf meer doen toen hij naar een kleiner appartement verhuisde. Samen kozen we de meubels, het linnengoed, de huishoudelijke spullen, snuisterijen en schilderijen uit die zijn nieuwe huis comfortabel moesten maken. (…) 

Toen ik hun huis begon op te ruimen vond ik briefjes aan kleren en allerlei andere dingen: kleine, handgeschreven instructies voor wat ermee moest gebeuren. (…) Ook al waren de instructies niet speciaal voor mij bedoeld, ik voelde me er toch door getroost. Ik had het idee dat mijn moeder er voor me was.

Ze had zelf tot op zekere hoogte opgeruimd voordat ze doodging. Ik was haar dankbaar en ze heeft me laten zien dat je de verantwoordelijkheid voor je spullen moet nemen om het je dierbaren na je dood gemakkelijk te maken.’

Na haar derde ervaring met opruimen rondom een sterfgeval kwam Magnusson tot een belangrijk besef. Namelijk dat zijzelf niet wilde dat een ander vóór haar zou moeten doen. Want ‘als iemand is overleden is, er al genoeg chaos, neem dat maar van mij aan.’

Wacht niet te lang

Met dit in haar achterhoofd schreef Magnusson ‘Opruimen voor je doodgaat’. Ze laat zien dat döstädning een eenvoudige, waardevolle manier is om afscheid te nemen van moeilijke episoden.

Maar ook om het geluk te vieren, dat jou tijdens je leven ten deel is gevallen. En om nog volop te genieten van de tijd die je rest, omringd door de spullen waarvan je houdt. Daarbij drukt ze haar lezers op het hart het opruimen niet uit te stellen, want ‘oude mensen denken vaak dat de tijd sneller gaat, maar in feite worden wij langzamer. Dus wacht niet te lang‘.

Alle info over ‘Opruimen voor je doodgaat’ op een rij

Opruimen voor je doodgaat | Margareta Magnusson | € 9,95 e-book | € 14,99 gebonden versie | De Bezige Bij | 2017

Bestel bij Bol.com

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen