Originele bespaartips voor de dure maanden
2 min. leestijd

Originele bespaartips voor de dure maanden

In de maanden december en januari, wanneer Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw elkaar in rap tempo opvolgen, vliegt het geld de deur uit. Maar met de volgende 3 simpele, originele bespaartips kun je flink geld besparen op je uitgaven in deze dure maanden!

3 originele bespaartips

1. Laat de tijd voor je werken

Maak handig gebruik van je (gebrek aan) organisatievermogen. Want voor zowel georganiseerden als gedesorganiseerden valt er geld te besparen zo lang je de factor tijd in je voordeel laat werken:
  • Ben je supergeorganiseerd? Koop cadeautjes dan het hele jaar door, maar alleen wanneer ze in de aanbieding zijn. Verzamel ze in een 'cadeautjesla' (ook handig voor verjaardagen. Bereid feestelijke gerechten van afgeprijsde artikelen ruimschoots op tijd en vries ze in. Zo bespaar je geld en ga je relaxt de feestdagen in.
  • Doe je altijd alles op het laatste moment? Geen probleem, ook dat heeft z'n voordelen! Maak de dag voor Sint of Kerst of  Oud en Nieuw een goede boodschappenlijst. Ga vervolgens meteen shoppen: grote kans dat je in de cadeauwinkels en supermarkt van je keuze flinke kortingen krijgt op je inkopen.
  • Hol je steevast achter de feiten aan en ben je gewoonweg voor alles te laat? Doe dan vlak na de feestdagen alvast inkopen voor volgend jaar. De prijzen voor sinterklaas-, kerst- en nieuwjaarsartikelen zijn dan op hun laagst. Bovendien loop je dan opeens geen jaar meer achter, maar jaar voor :-). Ook zo kun je prima geld besparen!

2. Investeer tijd en energie

Veel producten in de winkel zijn zo prijzig, omdat de dure arbeidsuren die nodig zijn om het product te maken, in de prijs zijn verwerkt. Dit gegeven kun je in je voordeel gebruiken. Door zelf wat tijd of energie in iets te steken, kun je makkelijk geld besparen. Een paar voorbeelden:
  • Ga je gourmetten? Koop geen kant en klare gourmetschotel, maar koop lapjes vlees, snijd die zelf in stukjes en leg ze op een schaal. Kleine moeite en een stuk goedkoper.
  • Geen geld om cadeaus te kopen voor familie of vrienden? Verras ze met een zelfgemaakte cadeaubon. Bied hierin bijvoorbeeld aan om gratis een avondje op hun kinderen te passen, de tuin te maaien, de lekkende dakgoot te repareren of trui af te breien. Strik erom en klaar!

3. Werk samen

Waarom zou je in je in deze tijden van crisis in je eentje tobben, als je door samen te werken met anderen flink wat geld kunt besparen? Hoe? Nou, zo bijvoorbeeld:
  • Pak speelgoed waarmee je baby, peuter of kleuter zelden of nooit speelt leuk in. Ruil deze uit met vrienden of familieleden, die ook kleine kinderen hebben met speelgoed dat ze nooit aanraken.
  • Organiseer een diner, waarbij het hoofdgerecht door jou wordt gemaakt en de bijgerechten en/of dranken door je gasten worden verzorgd.
  • Regel in de vakantie een goedkoop weekendje weg door van huis te ruilen met vrienden of familie die wat verder weg wonen. Geld besparen was nog nooit zo makkelijk en leuk!
  • Vraag of je buren de rol van onzichtbare Sint, Piet of de Kerstman op zich wil nemen. Breng hen van tevoren de zak met cadeaus. spreek een geheim teken af (bijv. wanneer we heel hard het lied 'Sinterklaasje kom maar binnen' zingen) en laat hen op dat moment de cadeaus voor de voordeur zetten, hard op de deur bonzen en snel weghollen. Succes verzekerd!
Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen