Oven schoonmaken - Boenklus 9
1 min. leestijd

Oven schoonmaken - Boenklus 9

Als je een doorgewinterde keukenprins(es) bent, worden je oven en magnetron sneller vies dan je lief is! Maar nu is magnetron of oven schoonmaken van iets dat de meeste mensen graag uitstellen; je culinair uitleven is immers veel leuker. Bovendien is dat oven poetsen vaak een nogal vettige aangelegenheid. Gelukkig is er een snelle en simpele manier om je moderne 'stoofjes' schoon te krijgen. Doe mee met deze boenklus en geef je oven en/of magnetron een goede poetsbeurt. Het kost maar een half uurtje tijd en dan kun je daarna weer ongelimiteerd aan het koken en bakken slaan. Eet smakelijk alvast!

De uitdaging

Actie:          Oven schoonmaken of je magnetron poetsen Tijdsduur: 1/2 uur Nodig:        Stofzuiger, warm water, citroen, microvezeldoekje, evt. schuurspons

Aan de slag met de oven schoonmaken

1. Zuig de oven of magnetron goed uit

Pak je stofzuiger erbij, open de oven en/of magnetron en zuig alle losse kruimels en andere etensresten op. Besteed extra aandacht aan de rubberen randen langs de deur, want ook daar zitten meestal de nodige broodkruimels en dergelijke verstopt.

2. Verhit wat schijfjes citroen in de magnetron of voorverwarmde oven

Snijd de citroen(en) in schijfjes, leg enkele schijfjes in een ovenvast schaaltje en zet dit gedurende 10 minuten in je voorverwarmde oven (200 graden) of 2 minuten in de magnetron (hoogste stand). Door de warmte zal het sap in de schijfjes citroen verdampen en het vet, dat zich in de loop der tijd aan de wanden van je oven of magnetron heeft gehecht, als het ware 'losweken'.

3. Neem de wanden je oven of magnetron af met het klamvochtige microvezeldoekje

Haal het ovenschaaltje met citroenschijfjes uit de oven of magnetron en neem de wanden af met de microvezeldoek. Als het goed is, kun je het zacht geworden vet zo verwijderen. Gebruik bij hardnekkiger plekken zo nodig een natte schuurspons. Spoel de microvezeldoek of schuurspons goed schoon en neem de wanden nogmaals af, totdat ze blinkend schoon en vetvrij zijn.

4. Laat de oven of magnetron goed drogen

Laat de deur van de oven of magnetron lekker open staan, totdat alles kurkdroog is. Poets zonodig het ruitje aan de buitenkant nog op met wat glasreiniger. Alles droog? Sluit de deuren, berg alle gebruikte spullen op en beloon jezelf met een kop koffie, thee of chocolademelk. Je oven schoonmaken hoef je voorlopig niet meer... Geniet ervan!
Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen