Pubers en poen – Eef van Opdorp – Review
Geld besparen
Els Jacobs
Geld besparen
04/25/2020
1 min
0

Pubers en poen - Eef van Opdorp

04/25/2020
1 min
0

Pubers en poen: wat kan jij als ouder het beste doen? Wat geef jij jouw kinderen mee als het over geld gaat? Draai je elk dubbeltje om of geef je jouw centen met bakken uit? En vind je geld vooral gedoe of heb je er lol in om met zo weinig mogelijk middelen zo veel mogelijk te doen?

In het pas verschenen pocketboek ‘Pubers en Poen’ vertelt budgetcoach Eef van Opdorp – bekend van het RTL4 programma ‘Uitstel van Executie’ – hoe je handiger met geld omgaat. En hoe je vervolgens jouw puberende kind helpt om óók een financieel gezonde toekomst tegemoet te gaan.

7 stappen

Op de voor haar zo kenmerkende humoristische en nuchtere manier loodst Eef van Opdorp je door de 7 onmisbare stappen heen, waarmee je jouw puber(s) naar financieel onafhankelijkheid kan leiden.

Ze daagt je daarbij uit om eerst kritisch naar je eigen geldgedrag te kijken. De reden hiervoor is simpel. Kinderen zijn ‘copycats’: ze doen vooral na wat jij dóet, niet wat je zegt. Met andere woorden, je moet eerst  je eigen geldzaken op orde te brengen, wil je écht als lichtend voorbeeld kunnen dienen :-)!

Rust en vrijheid

Maar waarom zou je je puber eigenlijk leren met geld omgaan? Heel eenvoudig. Omdat jouw kind daardoor voortaan baas over zijn of haar eigen leven is en zich ook in zijn eentje zal kunnen redden. Dat geeft je kind niet alleen rust, maar ook vrijheid. En maakt hem of haar weerbaar als het leven tegenzit. Of, zoals Eef van Opdorp het beschrijft:

‘Als mens zijn we geneigd onszelf te overschatten. Hoe meer je verdient, hoe meer je uitgeeft… Eerst een grotere auto, dan een groter huis, nog een kind erbij, minder werken voor de kinderen, spaargeld dat langzaam verdampt, en dan het NOODLOT. Nee hoor, mij overkomt dat niet, denk je nu. Tot je ineens geen baan meer hebt. Of blijkt dat je partner toch iets anders aan het doen is dan de boodschappen…’

En dus geeft ze je alle ins and outs van een budgetoverzicht maken, zakgeld, kleedgeld, belegd, sparen, (bij)baantjes, belasting betalen en terugvragen en meer. Allemaal vanuit het perspectief van jou als ouder en van jouw puber als startende verdiener, spaarder en ‘spender’. Ook vertelt van Opdorp voor welke valkuilen je kind moet waken, want ‘hoe schattiger je kinderen, hoe harder ze in een aantal valkuilen stappen.’

Geldezels

Zo ging er al lezende een wereld voor ons open en leerden we alles over geldbloemen, geldezels en gokken. En raakten we helemaal geïnspireerd om onze eigen pubers ook ‘moneywise’ te maken. Want jong geleerd is oud gedaan en we gunnen hen die financiële onafhankelijkheid als geen ander!

Alle informatie over Pubers en poen op een rijtje

Pubers en poen. Wat kun je als ouder het beste doen? | Eef van Opdorp | € 14,95 | 2019 | Uitgeverij EEF & SKEP 79.

Bestel het pocketboek bij EEF

Bestel het pocketboek bij Bol.com

Categorieën