Speelgoed opruimen met je kinderen
1 min. leestijd

Speelgoed opruimen met je kinderen

De meeste kinderen hebben een hekel aan speelgoed opruimen. Geen wonder, want buiten spelen of lekker voor de televisie hangen is nu eenmaal veel leuker! Toch kun je hun tegenzin aardig indammen en je kinderen activeren door de volgende vuistregels te hanteren.

Speelgoed opruimen: 5 tips

1. Begin bijtijds

Hoe eerder jij je kind leert dat opruimen nu eenmaal bij het leven hoort, hoe minder strijd je erover hoeft te voeren. Betrek je kind bij opruimklusjes vanaf het moment dat de kleine dreumes kan lopen!

2. Baken af

Heel hard ‘En nu ben ik het zat. Als ik over een halfuur terugkom, is je kamer he-le-maal opgeruimd!’ uitroepen, lucht waarschijnlijk enorm op, maar sorteert bitter weinig effect.

Geef grotere kinderen en pubers een behapbare opdracht, die in termen van uitvoering en verwacht resultaat niets aan duidelijkheid te wensen overlaat. Zeg bijvoorbeeld: ‘Zet de boeken in je boekenkast terug, maak je bed op en gooi de was in je wasmand.’ Dat werkt stukken beter.

3. Maak het makkelijk

Leg de lat niet te hoog en laat met name kleine kinderen hun speelgoed grofstoffelijk sorteren in goed bereikbare manden, kisten of kasten: de barbiepoppen en barbiespullen in de barbiedoos, de stukken spoorbaan plus locomotief in de rieten mand, en de boeken in de boekenkast.

Label de opbergdozen of -bakken eventueel met pictogrammen, plaatjes of stickers van het betreffende speelgoed. Geef ze daarna een vaste plek. En maak het jezelf makkelijk door speelgoed dat altijd enorme ravage veroorzaakt, buiten hun bereik op te bergen en alleen op aanvraag tevoorschijn te halen.

4. Doe het samen

Laat je kind niet alleen aanmodderen, maar ruim ook niet vóór je kind op. Doe het – zeker wanneer je kind nog jong is – liefst samen. Dat is stukken gezelliger en bovendien ben je anderhalf keer zo snel klaar.

5. Complimenteer en beloon

Reken je kind niet af op kleine foutjes, maar kijk vooral of het in grote lijnen goed werk aflevert bij het speelgoed opruimen. Vooruitgang is belangrijker dan perfectie en met stroop vang je meer vliegen dan met azijn :-)!

Geef je kind tijdens het speelgoed opruimen dus vooral veel complimentjes en ga na afloop als beloning samen iets leuks doen.

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen