1 februari 2015 
in Tips

Standaard boodschappenlijst

Standaard boodschappenlijst? Een aantal jaren geleden gruwelde ik bij de gedachte eraan, maar inmiddels ben ik een warm voorstander van een standaard boodschappenlijst. Dankzij mijn standaard boodschappenlijst vergeet ik niet langer juist belangrijke zaken als brood en melk, vraagt het boodschappen doen een stuk minder tijd en grijp ik nooit meer mis in de voorraadkast! Misschien denk jij ook: 'Maar ik eet toch elke week wat anders?’ Nee! Veruit de meeste mensen zijn gewoontedieren; ze koken en nuttigen in een periode van ongeveer twee weken maar een beperkt aantal gerechten en kopen daardoor een standaard assortiment van producten in; ongeveer 200 in totaal, waarvan je er elke week 40-50 in huis haalt. Leg de kassabonnen van de komende weken maar eens naast elkaar… je zult zien dat je waarschijnlijk heel wat minder origineel kookt en eet dan je dacht! Kortom, zet je bedenkingen overboord en maak met behulp van onderstaande simpele stappen jouw standaard boodschappenlijst voor de wekelijkse boodschappen. Dat heeft niet alleen als voordeel dat je geen impulsaankopen meer zult doen of boodschappen kunt vergeten. Het helpt ook je overvolle hoofd leeg te maken ten gunste van de nodige ontspanning of het betere denkwerk!

Standaard boodschappenlijst maken in 3 stappen

1. Verzamel 4 weken lang alle kassabonnen van gedane aankopen

Regel een lege schoenendoos en verzamel hierin gedurende één maand alle kassabonnen, die je krijgt uitgereikt door de cassiere of winkelbediende van de supermarkt, groenteboer, slager, bakker en/of drogisterij. Controleer meteen of alle producten er met naam en toenaam op staan vermeld; zo niet, schrijf er even bij op welke boodschappen de kassabon betrekking had.

2. Maak met deze kassabonnen een lijst van alle producten die je regelmatig gebruikt

Neem na ongeveer vier weken pen en papier ter hand en maak een lijst van alle producten, die je op de verzamelde kassabonnen tegenkomt. Bekijk vervolgens welke van deze producten je minimaal één keer per maand gebruikt; schrap de overige producten van je lijstje.

3. Leg een definitieve, gesorteerde boodschappenlijst van deze producten aan

Deel de overgebleven producten naar winkel, gangpad en/of categorie in. Maak van deze gesorteerde boodschappenlijst een A4-exemplaar op je computer en draai er enkele kopieën van uit. Loop elke week met deze lijst je voorraadkast langs en streep aan wat je nodig hebt, of hang de lijst in de keuken op en vink gaandeweg de week alle producten aan die je wilt aanschaffen.

Tip

Het kan zijn dat je deze lijst af en toe nog met één of twee artikelen moet bijwerken of dat je op bijzondere feestdagen een aanvullend lijstje moet maken. De overige dagen van het jaar is één blik op jouw ultieme boodschappenlijst echter voldoende om alle noodzakelijke producten in herinnering te brengen; zo ontlast je je hoofd, beperk je de kans dat je belangrijke boodschappen vergeet tot een minimum en loop je minder risico impulsaankopen te doen. Dus... zoek meteen een geschikte doos en begin vandaag nog met het verzamelen van je kassabonnen. Veel succes!
Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Het No Nonsense Opruimboek'. Sinds 2010 leidt ze via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt nieuwe organizers op. En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds met veel plezier naar een opgeruimd leven!

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

arrow_drop_up arrow_drop_down