Uitstel stoppen: de 5 beste klusjes om mee te beginnen
Persoonlijke effectiviteit
Els Jacobs
Persoonlijke effectiviteit
05/10/2016
2 min
0

Uitstel stoppen: de 5 beste klusjes om mee te beginnen

05/10/2016
2 min
0

Uitstel stoppen is lastig. Er zijn waarschijnlijk van die klussen die al tijden op je actielijst staan of in je achterhoofd zitten en die je op de één of andere manier steeds maar weer naar morgen doorschuift. ‘Mañana, mañana’, zoals de Spanjaarden zeggen…

Maar sommige dingen kan je maar beter niet uitstellen met het oog op je eigen veiligheid en gemoedsrust! Dus wanneer je besluit de stoute schoenen aan te trekken en af te rekenen met jouw uitstelgedrag, kan je het beste starten met de volgende 5 klussen.

Van uitstel naar afronding

1. Hang rookmelders op

Met stip op nummer één: rookmelders ophangen! Bijna iedereen heeft rookmelders in huis, maar van ophangen wil het om de één of andere reden vaak maar niet komen! En dat terwijl rookmelders dé manier zijn om te verhinderen dat je door een uitslaande brand in huis wordt verrast… Dus, haal die rookmelders uit de schuur of van de zolder en hang ze komend weekend nog op. Wedden dat je daarna rustiger slaapt?!

2. Maak een back-up van je computer

Computers kunnen zonder enige vooraankondiging crashen, maar regelmatig een back-up maken doet bijna niemand. Maak vandaag eens een uitzondering. Blijf zo dadelijk gewoon even 15 minuten langer achter je computer zitten en verbreek de ‘van uitstel komt afstel’ keten. Maak die broodnodige back-up, zodat je niet straks het ergste hoeft te vrezen wanneer je computer even hapert!

3. Maak je wasdroger goed schoon

Van alle elektrische apparaten veroorzaken wasdrogers het vaakst brand in huis. Toch zijn er legio mensen die het pluizenfilter niet na elke droogbeurt schoonmaken, laat staan dat ze hun wasdroger af en toe goed reinigen. Pak het dit voorjaar anders aan en geef je wasdroger eens een goede schoonmaakbeurt. Da’s niet alleen veiliger, maar scheelt je ook de nodige energiekosten!

4. Stel kopieën van je belangrijkste papieren veilig

Iedereen weet dat het handig is om van je belangrijke papieren tastbare of digitale kopieën te hebben, voor het geval je ze kwijtraakt. De kans is echter klein dat je tot de ‘happy few’ behoort die dit goede voornemen ook daadwerkelijk in de praktijk hebben gebracht :-)! Geef met het oog op de vakantie deze uitgestelde klus voorrang; maak van alle paperassen die een bewijsfunctie hebben een papieren of digitale kopie. Breng de papieren kopieën veilig bij familie of vrienden onder of zet je digitale kopieën in ‘the cloud’. Later zul je met die paar kopietjes mogelijk hééél blij zijn!

5. Verleng of vernieuw je paspoort

Nog een paar weken en dan is het zover… de zomervakantie! Verlang jij ook al naar prachtige krijtrotsen, groene bergen, stille zandstranden of bedrijvige steden? Voorkom dat je in het zicht van de haven strandt en de grens niet over kunt omdat je paspoort is verlopen; ga zo snel mogelijk langs het gemeentehuis om je reisdocument te verlengen en eventuele visa aan te vragen. Dat bespaart je op lange termijn teleurstelling en op korte termijn de nodige tijd, want vanaf juni staan de rijen dubbel dik opgesteld. Wie daar in staan? Alle uitstellers onder ons natuurlijk ;-)!

PS. Heb je moeite om in actie te komen?

Lees ‘De Kunst van Kaizen‘. In dit motiverende boekje ontdek je hoe je letterlijk en figuurlijk in beweging komt, wanneer je het lastig vindt om voor vervelende taken de juiste motivatie of nodige discipline op te brengen.

Categorieën