Uitstelgedrag aanpakken: hoe een 'extreem excuus' je helpt

Uitstelgedrag aanpakken: hoe een 'extreem excuus' je helpt

Uitstelgedrag aanpakken: hoe een ‘extreem excuus’ je helpt

‘Maar ik heb helemaal geen zin!’ Dat riepen mijn dochters meestal wanneer ik ze te kennen gaf dat het moment waarop ze hun kamer moesten opruimen nu toch écht was aangebroken.

En eerlijk gezegd dacht ik dat zelf ook vaak, wanneer zich nieuwe stapels op mijn bureau vormden. Of wanneer er rommelplekken in de woonkamer ontstonden, die om onverwijlde actie vragen. Geen zin, heel moe, te druk, erge hoofdpijn… Dat opruimen komt morgen wel. Of overmorgen. Of volgende week. Als ik wél zin heb, fit ben en de tijd op mijn hand is. Of als ik per ongeluk mijn uitstelgedrag aanpakken wil.

Dat ene glorieuze moment

Het probleem was alleen: dat ene glorieuze moment, waarop alle seinen op groen staan, kwam natuurlijk helemaal nooit. En zal waarschijnlijk ook nooit komen. Want behalve in onze wilde fantasie bestaan de ideale omstandigheden om op te ruimen natuurlijk helemaal niet. Er is namelijk altijd wel wat. En als er niets is, dan bedenken we zelf wel iets :-). En dus vervielen we om de haverklap in uitstelgedrag. We wilden heus wel opruimen, maar…

Dit uitstelgedrag aanpakken bleek super-moeilijk

Van alles hebben we geprobeerd. Een vast moment in de week kiezen. Een beloning in het vooruitzicht stellen. Alle rondslingerende spullen in een vuilniszak stoppen en in de schuur zetten.

Maar niets hielp…

Hoe een sneeuwstorm uitkomst bracht

Jarenlang hebben we zo aangemodderd. Toch was er uiteindelijk weinig voor nodig om dit hardnekkige uitstelgedrag vakkundig de nek om te draaien.

We besloten samen om slechts één extreme omstandigheid te bedenken, die we als geldig excuus mochten gebruiken om een voorgenomen opruimklus over te slaan of voor ons uit te schuiven. En we kozen daarbij voor: ‘We ruimen alleen niet op als een sneeuwstorm ons huis heeft weggevaagd’.

Geen plussen en minnen meer

Het effect van de invoering van deze zelfverkozen vuistregel was verbluffend. Plotseling hoefden we niet langer een waslijst aan plussen en minnen tegen elkaar af te wegen of hele discussies te voeren over of we wel of niet zouden beginnen.

Voortaan volstond het beantwoorden van één simpele vraag: ’Heeft een sneeuwstorm ons huis weggevaagd?’ Een vraag, waarbij de kans op een ‘Nee’ gelukkig vele malen groter is dan een ‘Ja’!

En dus gaan we tegenwoordig zonder morren aan de slag en werken zo regelmatig de nodige spullen en stapels papier weg. En wat nou als er toch een sneeuwstorm komt die ons huis wegvaagt? Tja, dan is opruimen heel waarschijnlijk niet meer nodig :-).

Wil jij ook jouw uitstelgedrag aanpakken?

Bedenk dan ook één extreem excuus dat je mag gebruiken om bepaalde taken uit of af te stellen. Kies daarbij liefst voor een gebeurtenis, die:

  • zelden voorkomt
  • niet afhankelijk is van jouw gemoedstoestand

Extreme excuses als ‘als het miezert’ of ‘als ik verdrietig ben’ zijn dus niet zo geschikt. Miezeren doet het in Nederland immers veel te vaak, en verdriet komt in verschillende gradaties, dus wanneer ben je verdrietig genoeg om niet aan de slag te gaan?

Kies dus liever voor een klip en klare, bijzondere gebeurtenis, waarover geen discussie kan ontstaan. Ja, ben je zover? Laat je fantasie de vrije loop en kies jouw eigen extreme excuus, zodat je kan afrekenen met jouw uitstelgedrag . Veel succes!

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen