Vaatwasser schoonmaken - Boenklus 15
1 min. leestijd

Vaatwasser schoonmaken - Boenklus 15

De vaatwasser schoonmaken komt misschien niet meteen in je hoofd op wanneer je aan huishouden denkt, maar een vaatwasser die elke dag gebruikt wordt, moet toch echt af en toe gereinigd worden. Kalkaanslag, etensresten en vet kunnen de filters van je vaatwasser namelijk doen verstoppen en de werking ervan danig verminderen. Vieze geurtjes en een slecht gewassen vaat zijn het gevolg...Gelukkig is een vaatwasser schoonmaken een klusje van niks. Qua tijdsinspanning kost het jou misschien 15 minuten, de draaitijd van de lege machine niet meegerekend. Goed te doen, toch?! En je hebt er bijna niets voor nodig!

De uitdaging

Actie: Vaatwasser schoonmaken Tijdsduur: 15 minuten Nodig: Schoonmaakazijn, schijfjes citroen of een speciale vaatwasmachinereiniger, zachte borstel, vaatdoek, emmertje sop

Aan de slag met de vaatwasser schoonmaken

1. Open de deur van je vaatwasser en haal de vuile of schone vaat eruit

Verwijder het filter en maak dit met de zachte borstel schoon in het warme sopje. Spoel goed na met water en plaats het filter terug. Maak daarna met de vaatdoek en/of de borstel tevens de randen van de deur van de vaatwasser schoon. Ziezo, dat ziet er al wat beter uit.

2. Neem het schoonmaakmiddel van je keuze

Ben je een fan van natuurlijke, relatief milde schoonmaakmiddelen, kies er dan voor om je vaatwasser van binnen weer helemaal fris en schoon te krijgen door de lege vaatwasser op de hoogste temperatuur te laten draaien met:
  • een in schijfjes gesneden citroen in het messenbakje of
  • een flinke scheut schoonmaakazijn op de bodem van de vaatwasser.
Gebruik je liever een 'officieel' schoonmaakmiddel, gebruik dan een speciale vaatwasmachinereiniger volgens de aanwijzingen op de verpakking.

3. Maak de buitenkant van de vaatwasser schoon

Draait de vaatwasser? Neem de gelegenheid te baat om ook even de deur van de vaatwasser schoon te maken. Het oog wil tenslotte ook wat :-).

4. Verwijder de schijfjes citroen of de houder van de vaatwasmachinereiniger

Loopt het vaatwasprogramma af? Open de deur en verwijder de schijfjes citroen of de lege houder van de vaatwasmachinereiniger. Door de combinatie van het door jou gekozen schoonmaakmiddel en de hoge temperatuur zijn vet, vuil en kalk helemaal opgelost en blinkt je vaatwasser als nooit tevoren.

5. Ruim de door jou gebruikte spullen op

Ga daarna lekker een kwartier relaxen. Je hebt het verdiend!

Tot slot...

Wil je graag lang plezier hebben van je schone vaatwasser? Voorkom kalkaanslag door zout toe te voegen, wanneer je vaatwastabletten zonder zout gebruikt. Draai tevens af en toe de vaatwasser op de hoogste temperatuur en met een ruime hoeveelheid water (dus geen ECO-stand), zodat vet en vuil makkelijk kunnen wegspoelen. En anders herhaal je gewoon bovenstaande stappen voor het vaatwasser schoonmaken en heb je in een handomdraai weer een schone vaatwasser!
Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen