De Grote Schoonmaak: zo pak je het georganiseerd aan.
Het voorjaar is traditioneel hét moment om je huis grondig aan te pakken. Met meer daglicht en frisse energie is dit het perfecte moment om op te ruimen, schoon te maken en te organiseren. Dat doe je natuurlijk niet zomaar lukraak, maar gestructureerd met een plan.
1. Stel prioriteiten
Een goede voorbereiding is het halve werk. Stel prioriteiten: doe niet alles tegelijk, maar pak ruimte voor ruimte aan. Kies de ruimte waarvan de schoonmaak voor jou de meeste impact geeft: bijvoorbeeld eerst de woonkamer, dan de keuken, daarna de slaapkamer(s). Je kunt het beste zelfs nog kleinere zones definiëren: bijvoorbeeld eerst de ramen, vensterbanken en gordijnen, dan de tafels en de bank, dan de kasten en daarna de vloer. Begin je in de keuken: dan eerst het aanrecht, dan de besteklade, daarna de pannenkast, de voorraadkast, enzovoort.
📌 Organizing tip: Kies steeds een focusplek en werk die af voordat je aan de volgende begint.
2. Plan tijdblokken in
Dit is wat meestal wordt vergeten. Toch is het belangrijk, want het voorkomt energieverlies. Werk in hapklare taken en tijdsblokken, zodat je niet overweldigd of uitgeput raakt. Wees realistisch over wat je kunt doen in het tijdblok. Neem ook tijd voor een pauze om te genieten van wat je gedaan hebt. Zet lekkere muziek op. Zo hou je het langer vol en blijft het leuk.
📌 Organizing tip: Gebruik een timer voor een efficiënte aanpak (bijv. de Pomodoro-techniek: 25 minuten werken, 5 minuten pauze).
3. Ruim op voordat je schoonmaakt
Hoe minder spullen je hebt, hoe minder je hoeft schoon te maken. Pak in de ruimte en focusplek waar je begint aan door eerst spullen te sorteren in drie dozen of bakken:
- Hier Opbergen: wil je iets bewaren dat essentieel is en je vaak gebruikt, geef het de juiste plek, zodat je het ook makkelijk kunt gebruiken en terugvinden.
- Elders Opbergen: verzamel wat niet op de gekozen plek hoort in een doos. Let op: laat je niet afleiden door deze spullen meteen een andere plek te geven. Voor je het weet, ben je op een andere plek bezig en ben je je focusplek vergeten!
- Weggeven of weggooien: kijk wat gedoneerd of gerepareerd kan worden. Wat niet meer de moeite waard is, doe je in de weggooibak. Check bijvoorbeeld de houdbaarheid (kruiden, medicijnen, cosmetica, papierwerk).
Pas als de plek op orde is, neem je de doos ‘Elders Opbergen’ ter hand om de spullen hun juiste plek te geven. Aangezien we nu de grote schoonmaak doen, neem je de doos weggeven of weggooien mee naar de volgende focusplek en bewaren we die als dagafsluiter (let op de tijd dat de gemeentewerf sluit)
📌 Organizing tip: Minimaliseer: Stel jezelf de vraag: "Gebruik ik dit nog, en zo ja, waar bewaar ik het logisch?"
4. Pas dieptereiniging toe.
Het is De Grote Schoonmaak, dus we gaan - nu het goed opgeruimd is - extra diep reinigen. Stofzuig en neem alles op de focusplek goed af (natuurlijk met natuurlijke producten en zelfgemaakte schoonmaakmiddelen).
Is je focusplek de ramen en vensterbanken, vergeet dan de plinten en moeilijke hoeken niet. Schermen en luchtroosters verzamelen heel wat stof. Vergeet de verborgen plekken niet: onder de meubels, achter de koelkast en op de keukenkastjes.
📌 Organizing tip: werk van boven naar beneden.
5. Onderhoud na de Voorjaarsschoonmaak
De voorjaarsschoonmaak is de grote schoonmaak. Nu het zo netjes is geworden, zorg dan dat het opgeruimde gevoel blijft en maak het jezelf gemakkelijk door een schoonmaakrooster te maken. Veel terugkerende taken verdeel je over de week en in het weekend pak je een extra boenklus erbij (boenklus 1: ramen zemen). Evalueer na een maand of je nieuwe systeem werkt. Lukt het niet, pas het dan aan.
En onthoud: perfectionisme is niet nodig, want elke kleine stap telt!
📌 Organizing tip: houd een 'donatiebak' bij de deur: Zo kun je continu ontspullen.