Ramen wassen - Boenklus 1

Hoera, mooi weer! De tuin staat volop in bloei en de zon schijnt heerlijk door je ramen. Of toch niet? Komt het licht maar moeizaam je huis binnen, doordat je de ramen al in geen eeuwigheid onder handen hebt genomen? Dan is nu het moment aangebroken om daarin verandering te brengen: je gaat deze maand je ramen wassen. De charme van ramen in je huis is tenslotte juist gelegen in het feit dat ze doorzichtig zijn.. Bovendien wil het oog ook wat, dus tijd voor ‘windowdressing’!!!

Uitdaging

Actie:           ramen wassen op je benedenverdieping
Tijdsduur:   1 uur
Nodig:         trapje, emmer, spons, zeem, ramenwisser, afwasmiddel, spiritus en/of ui

Aan de slag met ramen wassen

1. Bereid je voor

Ruim voor deze boenklus komende week 1 uur tijd in op een dag dat de weersvoorspellingen goed zijn. Niemand heeft tenslotte zin in ramen zemen als het buiten pijpenstelen regent!

Pak op het ‘moment supreme’ je schoonmaakkit erbij. Maak in de emmer een lekker sopje van warm water, wat afwasmiddel en een scheutje spiritus (zie onder). Gooi vervolgens de gordijnen of luxaflex open en haal alle obstakels uit je vensterbanken: planten, snuisterijen, foto’s en wat dies meer zij. Ziezo, nu ben je klaar voor de start!

2. Ga tot actie over

Neem de spons, zeem en ramenwisser ter hand en maak zo snel mogelijk korte metten met alle stof, vuil en spinnenwebben die zich de afgelopen tijd op je ramen hebben opgehoopt.

Doe eerst alle ramen aan de binnenzijde en pak pas daarna de ramen aan de buitenzijde aan. Binnen zul je namelijk iets preciezer moeten zijn wil de vloer niet nat worden, terwijl je buiten – wanneer je waarschijnlijk alweer genoeg van je poetsactiviteit hebt – lekker ruig te keer kunt gaan!

Maak zonodig tussendoor een schoon sopje, want ramen wassen en zemen gaat makkelijker als je ruim water gebruikt.

3. Rond de klus af

Gooi je emmer leeg, spoel de spons en zeem uit, hang ze over de emmer om te drogen en zet je schoonmaakkit terug op zijn vaste plek.

Ruim daarna de vensterbanken weer in. Mooi, vanaf nu zul je elke keer als het zonnetje schijnt – en dat gaat de komende tijd heel vaak gebeuren  – met plezier naar buiten kijken. Geniet ervan! Voorlopig staat ramen wassen niet meer op jouw to-do list!

Tip – Ramen zemen

Over wat de beste manier van ramen zemen is, zijn de (ervarings)deskundigen het nog lang niet eens. Het lijkt vooral een kwestie van smaak en gewenning te zijn welke methode je verkiest. Maar sommige methoden hebben duidelijk meer aanhangers dan andere.

We zetten hieronder de 4 meest populaire manieren van ramen zemen voor je op een rijtje, uiteraard in willekeurige volgorde…

De 4 meest populaire manieren van ramen wassen

1. Droog schoonwrijven met proppen krantenpapier

Door met een prop droge kranten over je ramen te wrijven worden ze sprankelend schoon. Nadeel van deze methode is wel dat je hele vieze ramen eerst zal moeten ‘voorwassen’ en dat het opwrijven van de ruiten met kranten nogal een vermoeiende aangelegenheid is. Maar het resultaat mag er zijn!

2. Soppen met warm water waarin je een doorgesneden ui laat rondzwemmen

Het toevoegen van een gepelde en in tweeën gesneden ui zorgt ervoor dat het warme water in je emmer in een soort natuurlijk ‘glansspoelmiddel’ verandert, waardoor je ramen na het zemen mooi gaan blinken. Goedkoop en doeltreffend!

3. Soppen met warm water met daarin wat spiritus, afwasmiddel of schoonmaakazijn

Ben je niet zo van de huismiddeltjes en vertrouw je liever op ‘officiële’ schoonmaakproducten, voeg dan een scheutje spiritus, afwasmiddel of schoonmaakazijn aan het warme water toe, waarmee je de ramen gaat wassen en zemen.

4. Ruiten wassen met ramendoeken

De nieuwste methode is om je ramen te lappen met een dikke, zachte ramendoek, die je in een warm sopje met wat afwasmiddel hebt gedrenkt. Trek daarna de ramen snel droog met een ramenwisser of trekker en wrijf ze na met een droge ramendoek.

Persoonlijk zijn wij fan van spiritus, al zit hem dat waarschijnlijk vooral in het feit dat we de geur ervan associeren met pront ramen zemende huisvrouwen uit onze jeugd. Probeer gewoon welke aanpak jij het beste of prettigst vindt; zoveel mensen, zoveel smaken! :-).

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen