Help, waar moet ik beginnen met opruimen?
2 min. leestijd

Help, waar moet ik beginnen met opruimen?

De vraag die de organizers van De HuishoudCoach het vaakst wordt gesteld is: ‘Waar moet ik beginnen met opruimen?’.  Als de chaos in huis en hoofd hoog is opgelopen, kan je namelijk gewoonweg bijna niet meer bedenken wat wijsheid is. 

Er zijn immers zoveel plekken die om jouw aandacht roepen. En waarschijnlijk kan je voor je gevoel de rommel op de ene plek pas aanpakken als je de chaos op een andere plek hebt weggewerkt. En deze kan je pas aanpakken als...

Besluiteloosheid is dus logisch. Maar wel onhandig, want er zijn meer en minder geschikte plekken om je tanden in te zetten.

De slechtste plekken om te beginnen

In een eerder blog heb je al kunnen lezen wat de allerslechtste plekken zijn om te beginnen met opruimen en dat het handig is om vooral niet te starten op zolder, in de garage, kelder of berging. Maar ja, waar begin je dan wél?

Leef je uit in je leefruimten

Het best begin je daarom op een plek waar je heel vaak komt en waaraan je je enorm ergert. Een leefruimte dus, zoals je woonkamer, keuken, slaapkamer, badkamer of werkkamer.

Maar wanneer in een leefruimte álle kasten overvol zitten, de vloer bezaaid is met spullen en kleding of de verhuisdozen in een hoek opgetast staan, dringt de vraag zich: ‘En waar ga ik dan in déze leefruimte beginnen?’ Je kan tenslotte niet alles tegelijk aanpakken!

Behapbaar startpunt

Ook hiervoor zijn gelukkig richtlijnen te geven. Volgens ons zijn er namelijk drie plekken in huis, die extra geschikt zijn als startpunt van je opruim-inspanningen: je badkamerkastje, aanrecht en eettafel. Deze plekken hebben met elkaar gemeen dat ze:

  • zich in een leefruimte bevinden
  • jou ’s ochtends direct na het opstaan stress en irritatie opleveren, wanneer ze rommelig en onoverzichtelijk zijn; en juist een goed gevoel wanneer ze aan kant zijn
  • lekker behapbaar zijn als je ze besluit op te ruimen of reorganiseren

Met de dobbelsteen gooien

Ok, hiermee is het aantal mogelijkheden teruggebracht tot maar drie, wat het doorhakken van de knoop al een stuk eenvoudiger maakt. Welke van deze drie je als eerste aanpakt is eigenlijk om het even, dus gooi gewoon een dobbelsteen als je niet kan kiezen:

  • 1-2 = badkamerkastje
  • 3-4 = aanrecht
  • 5-6 = eettafel

Of pak ze 1 voor 1 in de voornoemde volgorde aan, dat kan natuurlijk ook. Uiteindelijk is het belangrijker dát je begint dan wáár je begint! 🙂

Badkamerkastje opruimen?

Heb je 1 of 2 gegooid of zelf voor het badkamerkastje gekozen? Lees dan hier hoe je jouw badkamerkastje vakkundig opruimt en inricht. Voortaan kun je dan ’s ochtends een snelle, frisse start maken, wanneer je net uit bed komt en je voorbereidt op een nieuwe dag.

En het aanrecht en de eettafel dan? Daar zullen we op een later moment een blog aan wijden, zodat je ook op die plekken komende tijd schoon schip kan maken.

Nooit meer onze beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuisHoudCoach Nieuwsbrief. We sturen je dan 10 x per jaar per mail een portie inspiratie toe, waarmee je thuis meters kan maken met opruimen, plannen, huishouden en het reorganiseren van je inbox en administratie.


Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen