Waardevolle spullen bewaren: de slechtste en beste opbergplekken
2 min. leestijd

Waardevolle spullen bewaren: de slechtste en beste opbergplekken

Je hebt je vast weleens afgevraagd waar je geld en waardevolle spullen het beste zou kunnen bewaren in huis? En waar vooral niet? Wij hebben de slechtste en beste opbergplekken voor jouw contante geld, juwelen en andere kostbaarheden voor je op een rijtje gezet, zodat je minder risico loopt ze kwijt te raken bij een inbraak.

Waardevolle spullen en geld: de slechtste opbergplekken

1. Bewaar geld en kostbaarheden nóóit in ladekasten, boekenkasten of secretaires

Dit zijn namelijk de állereerste plekken waar ongenode gasten kijken, wanneer ze in je huis op zoek gaan naar geld, juwelen en andere kostbaarheden. Bovendien zijn laden en kasten heel snel en makkelijk te doorzoeken. Kortom: slechtere opbergplaatsen zijn niet denkbaar.

2. Vermijd rondzwervende bijouterie-dozen, portemonnees en losse geldkistjes

Voor inbrekers zijn juwelendoosjes, geldkistjes en kluisjes stuk voor stuk onweerstaanbare voorwerpen, die erom vragen meegenomen te worden! Gebruik bijouterie-dozen daarom liever alleen als siervoorwerp, veranker geldkistjes in een kast of – nog beter – huur een kluis bij een bank.

3. Neem afscheid van de oude sok onder je matras

Ja, ze zijn er nog… mensen die hun geld en kostbaarheden in een oude sok in, onder of naast hun bed bewaren! Op zich geen gek idee, ware het niet dat de meeste mensen zich 16 uur per dag elders bevinden en ook je bed en nachtkastje door inbrekers graag bezocht worden. Dus: mijd deze als opbergplaats. Maar ja, wat moet je dan?!

Geld en waardevolle spullen: de beste opbergplekken

1. Bewaar sieraden in je gereedschapskist, naaidoos of tussen je hobbyspullen

Deze opbergplekken bevatten doorgaans spullen, die geen grote waarde vertegenwoordigen op de zwarte markt, en worden daarom door dieven op strooptocht vaak overgeslagen.

2. Verspreid je kostbaarheden over meerdere plaatsen

Hoe meer tijd en energie een inbreker nodig heeft om zijn buit bijeen te scharrelen, des te groter de kans dat hij gestoord wordt en/of besluit zijn geluk elders te beproeven!

3. Benut de loze ruimten in je huis

Loop je huis eens kritisch door en bedenk welke loze ruimten je kunt benutten voor het opbergen van je geld en kostbaarheden. Ongebruikte stopcontactdozen in de muur, kruipruimten onder de vloer, de ombouw van het bad, de holten van traptreden, de ruimten achter de plinten van je keuken: vaak zijn er mogelijkheden te over.

4. Maak gebruik van camouflage

Wil je het om de tuin leiden van dieven tot een ware kunst verheffen? Maak van inbrekers dan zoveel mogelijk spoorzoekers; bewaar kostbaarheden in een onopvallende behuizing op een opvallende plek. Stop geld bijvoorbeeld in een hol boek en zet dit boek gewoon in je boekenkast. Doe sieraden in een leeg macaronipak in de voorraadkast of bewaar ze in de suikerbus. Knappe jongen of meid die jouw kostbaarheden dan nog snel weet te vinden!

PS. Natuurlijk wel even je gezinsleden op de hoogte stellen natuurlijk, om te voorkomen dat ze schijnbaar waardeloze verpakkingen met een enorm kostbare inhoud in de vuilnisbak gooien! 🙂

Woninginbraak: voorkomen is beter dan genezen

Nu is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen. Dus wil je weten wat je kunt doen om te voorkomen dat dieven überhaupt je huis binnenkomen? Bekijk dan ook de tips van de politie ter preventie van woninginbraak.

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen