Wachtwoord onthouden: de 5 beste tips!
2 min. leestijd

Wachtwoord onthouden: de 5 beste tips!

Een sterk wachtwoord bedenken en onthouden is best moeilijk

Geen wonder dat 2 op de 3 Nederlanders één wachtwoord gebruiken voor meerdere websites. En dat veel mensen kiezen voor een zwak wachtwoord als ‘12345678’, ook al gaat dit ten koste van hun online veiligheid.

Maar hoe maak je dan een wachtwoord dat wél sterk én makkelijk te onthouden is? We geven je de 5 beste tips, zodat jouw online leven zowel makkelijker als veiliger wordt.

1. Gebruik een wachtzin in plaats van wachtwoord

Voor elk wachtwoord geldt: hoe langer een wachtwoord is, hoe moeilijker hackers het kunnen kraken. Kies daarom bij het aanmaken van een nieuw wachtwoord voor een ‘wachtzin’ in plaats van wachtwoord: een combinatie van enkele woorden, die je makkelijk kan onthouden, bijv. ‘ikbengekopmoestuinieren’.

2. Verwerk handig hoofdletters, tekens en/of cijfers in je wachtwoord

Naast een forse lengte van je wachtwoord of wachtzin, kun je jouw wachtwoord nog lastiger te kraken maken door er hoofdletters, vreemde tekens en/of cijfers in te verwerken, bijv. ‘IkBenGekOpMoestuinieren’ of ‘Ik1Ben9Gek9Op3Moestuinieren’. Het laatste wachtwoord ziet er heel ingewikkeld uit, maar is in feite een simpele zin, waarbij de spaties tussen de woorden handig zijn vervangen door de cijfers van een betekenisvol jaartal (in dit geval 1993).

3. Zet je wachtwoord in om jezelf te motiveren

Wil je niet alleen je wachtwoord makkelijk kunnen onthouden? Maar wil je jezelf tegelijkertijd ook motiveren voor een goed voornemen of een klus die je steeds uitstelt, bijv. het opzeggen van overbodige abonnementen? Verwerk dit voornemen of deze taak dan in het wachtwoord dat je dagelijks het vaakst moet intypen. En vermeng dit met een betekenisvol getal, bijv.:  ‘Zeg2Overbodige0Abonnementen2Op0’.

Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat iets opschrijven het effect heeft dat je er gaandeweg in gaat geloven en naar gaat handelen. Zo wordt het stukken makkelijker om jezelf gefocust te houden en je goede voornemen daadwerkelijk uit te voeren!

4. Pas afkortingen toe wanneer je wachtwoord niet zo lang mag zijn

Stuit je op een website die een maximum stelt aan het aantal tekens dat je wachtwoord mag bevatten? Kort de woorden van je ‘wachtzin’ dan af tot de eerste letters en vermeng die met de cijfers van een betekenisvol jaar. De wachtzin ‘Ik1Ben9Gek9Op3Moestuinieren’ wordt dan bijv. het wachtwoord ‘I1B9G9O3M’. Knappe kop die dit wachtwoord nog kraken kan en voor jou is het toch makkelijk te onthouden!

5. Gebruik een speciaal ‘wachtwoord onthouden’-programma of app

Wanneer je De HuishoudCoach al langer volgt, weet je dat we er een groot voorstander zijn om je hoofd te gebruiken om te denken i.p.v. te onthouden. Dus waarom zou je moeilijk doen als het makkelijk kan?

Gebruik een vertrouwd programma of goede app die voor jou elk willekeurig nieuw wachtwoord onthouden kan, zoals Keepass, Lastpass, 1Password en Keeper. En beveilig die app met één superwachtwoord, waarop je de tips 1 t/m 4 hebt losgelaten. Zo hoef je nog maar 1 wachtwoord te onthouden, wel zo relaxed!

P.S. Natuurlijk kun je ook je computer de wachtwoorden laten onthouden, die je gebruikt om in te loggen op diverse websites. Het gevaar hiervan is echter dat – wanneer iemand jouw computer in handen krijgt – al je privégegevens op straat liggen en je accounts misbruikt kunnen worden. Doe dit dus alleen wanneer jouw computer vergrendeld is met een sterk, makkelijk te onthouden toegangswachtwoord. En ook daarvoor kun je natuurlijk weer de tips 1 t/m 4 gebruiken 🙂.

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen