Wat als je steeds dezelfde fouten maakt? Patronen doorbreken
1 min. leestijd

Wat als je steeds dezelfde fouten maakt? Patronen doorbreken

Maak je steeds weer dezelfde fouten in het leven, terwijl je je hebt voorgenomen om het de volgende keer écht anders te doen? Vertoont je gedrag hardnekkige patronen, die je niet eenvoudig kan doorbreken? In dat geval kan het boek ‘Patronen doorbreken’ je verder helpen.

Patronen doorbreken

Aan de hand van allerlei voorbeelden en online invuloefeningen maken psycholoog Hannie van Genderen en psychotherapeuten Gitta Jacob en Laura Seebauer inzichtelijk waar jouw patronen vandaan komen. Ze zoomen daarbij in op terugkerende gevoelens, gedachten en gedragingen en leggen uit hoe deze jouw leven beïnvloeden. En wat je kan doen om jezelf te veranderen natuurlijk, zodat je niet steeds opnieuw dezelfde fouten begaat. Fouten die jou dwarszitten, omdat ze je belemmeren om gelukkig te zijn of je te ontplooien.

Vijf gemoedstoestanden

De schrijfsters onderscheiden daarbij 5 patronen (ook wel gemoedstoestanden of ‘modi’ genoemd), die je misschien bij jezelf kan herkennen:

  • gekwetste of boze kind modus
  • oudermodus
  • overlevingsmodus
  • gezonde-volwassenemodus
  • gelukkige-kindmodus

Op onderzoek uit

In deel 1 van het boek leer je deze vijf modi beter kennen, zodat je begrijpt wat ze inhouden en hoe en waarom ze zijn ontstaan. Ook ontdek je in welke situaties een bepaalde modus meestal optreedt, welk gevoel jou dit geeft en – heel belangrijk – tot welk gedrag dit leidt. Via vragen kan je vervolgens onderzoeken welke modus of modi jij bij jezelf herkent.

Gewapend met deze kennis leer je in deel 2 hoe je jouw eigen gemoedstoestand of patroon stapje voor stapje kan veranderen, met als doel dat je je gedraagt zoals je graag zou willen. Ook – of misschien wel vooral – als de omstandigheden lastig voor je zijn.

Vastgeroest

De vele voorbeelden in en online oefeningen bij het boek ‘Patronen doorbreken’ maken het prettig om te lezen, ook al oogt het boek in het begin wat ‘streng’. En wat fijn is dat de boodschap heel positief is. Zelfs al zijn jouw gedachten, gevoelens en gedragingen helemaal vastgeroest, dan nog is het mogelijk te veranderen!

Alle info over ‘Patronen doorbreken’ op een rijtje

Patronen doorbreken. Negatieve gevoelens en gewoonten herkennen en veranderen | Hannie van Genderen, Gitta Jacob en Laura Seebauer | 2021 | Nieuwezijds BV | 200 pagina’s | € 20,00.

Bestellen bij Bol.com

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen