Wegwijzer voor nabestaanden - Marieke Henselmans
1 min. leestijd

Wegwijzer voor nabestaanden - Marieke Henselmans

Na de uitvaart van een overleden familielid heb je als nabestaande vaak veel werk te verzetten. Geldzaken moeten worden afgehandeld. Er moet een huis vol spullen worden uitgezocht, verdeeld, opgeruimd, leeggemaakt en misschien ook verkocht. Vaak moet dit samen met andere aangeslagen familieleden, waardoor de kans op ruzie groot is.

In haar boek ‘Wegwijzer voor nabestaanden’ bespreekt Marieke Henselmans hoe jij en je familie onder deze lastige omstandigheden alle financiële, praktische en emotionele zaken goed kunnen afhandelen. Zónder onderling bonje te krijgen, want het is allemaal al verdrietig genoeg…

Serviezen, sieraden en snuisterijen

De ‘Wegwijzer voor nabestaanden’ sluit qua inhoud en opzet naadloos aan op Henselmans’ voorlaatste boek ‘Laat je niet kisten door de commercie’, waarin de fase rondom de uitvaart centraal stond. Nu zoomt ze in op het jaar na het overlijden. Op de voor haar zo kenmerkende nuchtere wijze bespreekt ze:

  • welke geldzaken je moet regelen, met bijv. banken, verzekeringsmaatschappijen, verenigingen, belastingdienst en pensioenfondsen
  • wat er komt kijken bij het aanvaarden of afwijzen van eenerfenis
  • hoe je samen met de andere erfgenamen het nagelaten huis leegmaakt zonder een familievete te ontketenen over aardse zaken als serviezen, sieraden en snuisterijen, en welke hulptroepen je daarbij kan inschakelen
  • waar jij en de andere erfgenamen aan moeten denken bij het opzeggen of verkopen van de woning

Steun in moeilijke tijden

Henselmans geeft je alle informatie om deze moeilijke fase zo pijnloos mogelijk te doorlopen. Ze geeft daarbij via citaten, checklists en casussen interessante details van mogelijke oplossingen voor lastige situaties.

Zo leren we bijv. dat afscheid nemen een mensenrecht is. Dat er een verschil bestaat tussen een notariële en medische volmacht. Dat je een studieschuld niet kan erven, enzovoort. Dankzij deze details is de ‘Wegwijzer voor nabestaanden’ een onmisbaar naslagwerk. Een naslagwerk dat je hopelijk niet snel nodig zal hebben, maar dat je zeker tot steun zal zijn in moeilijke tijden.

Alle gegevens over ‘Wegwijzer voor nabestaanden’ op een rij

Wegwijzer voor nabestaanden. Erven, verdelen en opruimen zonder gedonder | Marieke Henselmans | 2019 | Vrije Uitgevers | € 19,99 | 152 pagina’s.

Bestellen bij Bol.com

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen