Gooi jij worteltopjes, bietenrestjes, pompoenpitten en uitgelopen knoflookteentjes altijd gewoon weg? Waarschijnlijk niet meer nadat je het pas verschenen boek ‘De afvalvrije keuken cyclus’ van Katie Elzer hebt gelezen. Hierin lees je hoe je restjes groenten en fruit eenvoudig opkweekt tot nieuwe, gezonde lekkernijen. Gewoon op je eigen aanrecht, vensterbank, balkon of in je tuin!
Van snijrestjes naar zaaigoed
Hergebruik van restjes voedsel was vroeger heel gewoon. Wat op de snijplank overbleef ging de moestuin in. Soms als compost, maar vaker nog als ‘kweekgoed’. Door de ‘groeipunten’ van planten te sparen tijdens het snijden, konden snijrestjes namelijk gebruikt worden om nieuwe stengels, takken, bladeren of bloemen te kweken.
Voordelen van de afvalvrije keuken cyclus
Na de Tweede Wereldoorlog raakte het hergebruik van snijrestjes langzamerhand in onbruik. Steeds vaker werden snijrestjes gezien als ‘afval’. Gelukkig
En voor goede redenen, want wanneer je snijrestjes opnieuw opkweekt:
- Geniet je altijd van verse groenten en kruiden in huis
- Bespaar je tijd en geld
- Verminder je de hoeveelheid afval en beperk je voedselverspilling
- En leer je vanzelf op een laagdrempelige manier tuinieren
Groeipunten herkennen
Misschien vraag je je nu af of het moeilijk is om snijrestjes op te kweken tot nieuwe planten? Nee, gelukkig niet, zegt schrijfster Katie Elzer. Het enige dat je nodig hebt is wat simpele basiskennis van hoe wortels, stengels en zaden groeien, plus wat potjes, tuinaarde en een keukenmesje.
Om te herkennen welk deel van groenten en fruit als startpunt kan dienen voor nieuwe planten, vertelt Elzer je precies uit welke delen planten bestaan en waar deze zogenaamde ‘groeipunten’ zitten. Aan de hand van talloze voorbeelden en foto’s licht ze daarna toe hoe je de meest gangbare planten zelf makkelijk opkweekt.
Wat je ziet is niet altijd wat je krijgt…
De belangrijkste regel die je daarbij in je achterhoofd moet houden, is dat je niet altijd krijgt wat je in de grond stopt :-)! Zo kweek je uit worteltopjes en uitgelopen knoflookteentjes geen nieuwe worteltjes en knoflookbol, maar groen loof dat verrukkelijk smaakt in salades. En nog eens supergezond is ook!
Dit boek is daarbij een handige hulp. De goede instructies, leuke foto’s en talloze weetjes en tips nodigen uit om lekker aan de slag te gaan. In je eentje of samen met kinderen, die op basis van de illustraties prima zelf uit de voeten kunnen. En is je experiment eenmaal geslaagd, dan kan je genieten van minder afval in je keuken en meer groen op je bord. Eet smakelijk!
Alle info over ‘De afvalvrije keuken cyclus’ op een rijtje
De afvalvrije keuken cyclus: van snijplank naar moestuin en weer terug | Katie Elzer-Peters | KNNV Uitgeverij | 2019 | 128 pagina’s | € 21,95