De bijbel van de Nederlandse keuken
in Koken
2 min. leestijd

De bijbel van de Nederlandse keuken

Van Zeeuwse bolus tot polderkreeftensoep en van knolselderijsteak tot hachee. In ‘De bijbel van de Nederlandse keuken’ neemt journalist Janneke Vreugdenhil je mee op culinaire reis door Nederland. Ze geeft je onder andere het ultieme recept voor boerenkoolstamppot en vertelt hoe je de befaamde worstenbroodjes van Robèrt uit Oisterwijk maakt. Ook onthult ze wat er in de gevulde koek van Holtkamp uit Amsterdam zit. Dat wordt smullen van al die Hollandse hapjes!

Vergeethoekje

En dat werd tijd ook, want na de verschijning van het fameuze Margriet Kookboek in 1943, is de Nederlandse keuken in uitgeversland in het vergeethoekje geraakt. En ‘er werd op z’n zachtst gezegd nogal liefdeloos over gesproken. Iedereen zei elkaar na: Nederland heeft geen eetcultuur’, aldus Vreugdenhil.

Gelukkig is hier rond de eeuwwisseling verandering in gekomen. De Nederlandse keuken en bijbehorende vergeten groenten, oude recepten en in onbruik geraakt keukengerei zijn herontdekt. Streekgerechten werden nieuw leven in geblazen, het inmaken van groenten en fruit werd opeens weer hip en restaurants zetten spontaan hutspot op het menu.

Geïntrigeerd door deze onverwachte rijkdom van de Nederlandse keuken reisde Vreugdenhil door de 12 provincies en verzamelde de lekkerste recepten van bekende en onbekende keukenprinsen en -prinsessen. Van balkenbrij tot bowl, slavinken tot sufgekookte sperzieboontjes en wit knipbrood tot weespermoppen: je vindt ze allemaal in deze ‘kookreisgids’.

Verandering van spijs

Maar staan er in dit boek dan alleen maar recepten, die traditioneel tot de Nederlandse keuken worden gerekend? Gelukkig niet! Als handelsnatie is de Nederlandse keuken altijd aan verandering onderhevig geweest. In de loop der eeuwen hebben we met enthousiasme aardappels uit Zuid-Amerika, bloemkool uit het Midden-Oosten, kruidnagel uit Azië en poffertjes uit Zuid-Europa aan het menu toegevoegd.

En dus vind je in dit kookboek naast gerechten als kniepertjes, erwtensoep, Zeeuwse bolussen en ossenworst ook overheerlijke recepten voor chili con carne, Turkse pizza en spaghetti kokkels. Verandering van spijs doet eten tenslotte!

Voorafgaand aan de gerechten, die naar provincie zijn gerangschikt, vind je een toelichting op veelgebruikte ingrediënten en keukenmaterialen. Ook voorziet Vreugdenhil in 22 basisrecepten met de precieze receptuur van veelgebruikte ingrediënten. Geweldig, want er gaat niets boven zelfgemaakte boter, mayonaise, pindasaus, friet en bessensap 🙂.

De recepten uit de verschillende provincies zelf zijn stuk voor stuk helder beschreven en de foto’s om je vingers bij af te likken. Wij bereidden bij wijze van proef op de som ‘kabeljauw met zeekraal’ en ‘sûkerbôle’, die allebei supergoed lukten. Dat smaakt zeker naar meer…

Werkloos op een plankje

Het enige nadeel van ‘De bijbel van de Nederlandse keuken’ is misschien dat het met € 33,99 stevig geprijsd is. Maar dan heb je ook wat. Geen goedkoop kookboek dat werkloos op een keukenplankje staat te verstoffen, maar een prachtig naslagwerk waaruit je écht wil en zal koken. En dat is deze investering dubbel en dwars waard!

Alle info over ‘De bijbel van de Nederlandse keuken’ op een rij

De bijbel van de Nederlandse keuken | Janneke Vreugdenhil | 2020 | 496 blz. | € 33,99

Bestel bij Bol.com.

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen