Duurzame garderobe aanleggen: tips voor een sustainable wardrobe
3 min. leestijd

Duurzame garderobe aanleggen: tips voor een sustainable wardrobe

In Nederland kopen we per persoon gemiddeld 50 stuks kleding per jaar. Veel van deze kledingstukken zijn zogenaamde 'fast fashion' en worden jammer genoeg maar 7 keer gedragen. In haar boek ‘A sustainable wardrobe. Maak met jouw outfit het verschil’ helpt Stephanie van den Sigtenhorst je te ontdekken hoe je de overstap kan maken van 'fast fashion' naar een duurzame(re) stijl. Met als resultaat een kledingkast met kledingstukken, die precies bij jou passen en lekker lang mooi blijven. 

Maar hoe bereik je zo'n duurzame garderobe, waarmee je de kledingindustrie een beetje helpt veranderen en waarin jij je de koning(in) te rijk voelt? Aan de hand van 3 thema's - de kledingindustrie, jouw kast en duurzaam kopen neemt Stephanie je in dit fijne boek mee langs alle facetten van een 'sustainable wardrobe' en voorziet je van talloze tips, waarvan we er hierbij alvast 5 delen. 

1. Neem de tijd

Al op een van de eerste bladzijden vertelt Stephanie dat een duurzame garderobe aanleggen tijd kost. 'Soms willen we allemaal té veel en té snel, maar het aanpassen van je garderobe is een proces. Je hoeft dus niet in een keer alles in te ruilen voor iets anders. Sterker nog, dat is helemaal niet duurzaam. Zorg goed voor de stukken die je al bezit. Denk na over welke items een waardevolle aanvulling op je garderobe kunnen zijn. Wellicht heb je alles al wél wat je écht nodig hebt. Pas als een item kapot is en je deze niet meer kunt maken, wordt het misschien tijd om het te vervangen door een duurzamere keuze'.

2. Wees niet te streng voor jezelf

Soms kom je iets tegen dat precies bij je past. 'Misschien niet eerlijk geproduceerd of van een duurzame stof, maar je weet wel dat je het jaren zal dragen.' Knijp dan een oogje dicht, want hoe langer je iets draagt, hoe relatief duurzamer het is.

3. Bedenk waarom je graag een duurzamere garderobe wil

Maak even een pas op de plaats om voor jezelf vast te stellen waarom je voortaan graag duurzame(re) kleding koopt. Staat het dierenwelzijn voor jou voorop? Wil je een bijdrage leveren aan het terugbrengen van milieuvervuiling of waterverspilling? Heb je moeite met de uitbuiting die in de kledingindustrie plaatsvindt? Hoe duidelijker je hebt wat voor jou de belangrijkste drijfveer is om voortaan duurzamer met kleding om te gaan, hoe makkelijker het wordt om een duurzame garderobe aan te leggen.

4. Kies bij nieuwe aankopen voor natuurlijke materialen

Wist je dat er tussen materialen grote verschillen bestaan qua tijd die ze nodig hebben om helemaal te vergaan op een stortplaats? Een klein overzichtje:

        Katoen: 1 week tot 5 maanden

        Linnen: 2 weken

        Spijkerstof: 10-12 maanden

        Wol: 4-5 jaar

        Nylon: 30-40 jaar

        Lycra: 50 jaar

        Polyester: 200+ jaar

Koop je nieuwe items, dan is het met het oog op het milieu het beste vooral katoenen, linnen en wolllen kledingstukken aan te schaffen. En kleding gemaakt van nylon, lycra en polyester links te laten liggen.

5. Bewaar alleen kledingstukken die je 6 x jouw 'Ja-woord' geeft

Bekijk alle kledingstukken in jouw kast één voor één. Stel jezelf bij elk item dat je tegenkomt 6 vragen en bewaar alleen de stukken die 6 x een 'Ja-woord' krijgen :-):

        Draag ik het item vaak?

        Heb ik het in het afgelopen jaar gedragen?

        Zit het lekker en voel ik mij er zelfverzekerd in?

        Is het nog helemaal goed (of ben ik bereid het te maken of vermaken)?

        Voegt het iets toe aan mijn kledingkast en past het bij mijn stijl?

        Heb ik items waarmee ik het goed kan combineren?

is het antwoord op één van deze vragen 'Nee', gooi het kledingstuk dan niet weg, maar breng het naar de kringloopwinkel of organiseer een kledingruilparty met vrienden of vriendinnen, zodat het kledingstuk toch nog jaren dienst kan doen. Want het meest duurzame kledingstuk is een kledingstuk dat je niet koopt ;-). 

Naadje van de kous

Wil je het naadje van de kous weten en nog veel meer tips over het samenstellen van een duurzame(re) garderobe krijgen, dan bevelen we het boek 'A Sustainable wardrobe' van harte aan. Alle info over het boek vind je hieronder.

Alle info over 'A sustainable wardrobe' op een rijtje

A sustainable wardrobe. Maak met jouw outfit het verschil! | Stephanie van den Stigtenhorst | Kosmos Uitgevers | 2020 | € 22,99 | 240 pagina's.

Bestel bij Bol.com

Vanzelf alle tips of reviews door De HuishoudCoach in je inbox ontvangen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ abonnees in de inbox valt. 


Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen