Kledingruilparty organiseren: slim kleding ruilen doe je zo
1 min. leestijd

Kledingruilparty organiseren: slim kleding ruilen doe je zo

Waarom nieuwe kleren kopen als jij en je vriendinnen zoveel dingen in de kast hebben hangen, die je niet meer draagt? Organiseer een kledingruilparty en je slaat twee vliegen in één klap. Je maakt een ander blij met jouw kleren en zelf ga je meestal ook met een paar leuke nieuwe items naar huis.

Smaken en maten

Afgelopen maand organiseerden mijn vriendin Karin en ik weer onze jaarlijkse kledingruil. Het was de 12e of misschien wel 13e keer, we zijn de tel een beetje kwijt geraakt. Inmiddels hebben we een redelijk vaste groep van zo’n 12 à 14 vrouwen waarmee we elk jaar bij elkaar komen. Inmiddels kennen we elkaars verhalen, kledingsmaken en maten 😊...

Volgend jaar!

Van tevoren gaan we kritisch door onze kledingkasten, en iedereen neemt de kleding mee die niet meer past of waar ze op uitgekeken is. Elk jaar levert dat zakken vol kleren op. Het meeste gaat naar een nieuwe eigenaar, wat over is gaat direct naar de kringloop. verder nemen we allemaal wat te eten en te drinken mee. Zo hebben een enorm gezellige middag met elkaar die ook nog eens wat ‘nieuwe’ leuke kleren oplevert. We kijken nu alweer uit naar volgend jaar!

Kledingruilparty organiseren, hoe doe je dat?

  • Het is leuk om de party met samen met iemand anders te organiseren. Maak een lijstje van wie je wil uitnodigen, stuur iedereen een datumprikker en prik een dag.
  • Bedenk van tevoren ook bij wie je de kledingruil organiseert. Een huiskamer waarin veel vriendinnen en vuilniszakken passen is handig 😉.
  • Geef een duidelijke instructie over wat je wel en wat je niet mag meenemen. Kleren die kapot zijn of verwassen blijven thuis. Alleen de dingen waarvan je denkt dat iemand anders er nog blij van wordt, mogen worden ingebracht.
  • Je kunt eventueel ook tasjes, accessoires, schoenen en boeken laten meenemen.
  • Als iedereen wat te eten en te drinken meebrengt, heb je geen extra kosten.
  • Je kunt de kleding uitstallen, maar wij laten alles één voor één de revue passeren. Dan kan iedereen tegelijk kijken en meedenken, want inmiddels zien we best goed wat bij wie past. Organiseer eventueel meerdere rondes.
  • Zet een grote spiegel klaar, zodat iedereen aan het einde, of na elke ronde, kan passen. Kleren die niet blijken te passen, kunnen eventueel weer naar een nieuwe eigenaar.
  • Spreek van tevoren af wie de overgebleven kleding naar de kringloop brengt, zodat de organisator na afloop niet met zes volle vuilniszakken achterblijft.

Extra tips

Natuurlijk kan je als man ook een kledingruilparty organiseren voor het ruilen van kleding met andere mannen. Of je kan als ouders het uitwisselen van kinderkleding op het menu van de bijeenkomst zetten; zeker wanneer je kinderen nog heel klein zijn, kan dit je veel gewinkel en geld schelen. 

Nog meer tips nodig? Neem eens een kijkje op de site van Milieu Centraal voor extra ideeën.

Over de schrijver
Sjoukje van de Kolk richtte jaren geleden SimplifyLife op en is de auteur van verschillende boeken over het versimpelen van je leven. Ze schrijft nu onder meer voor Flow Magazine en is altijd op zoek naar fijne manieren om het leven eenvoudiger te maken en meer rust te vinden.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen