Tegenzin: iedereen kent het en we zijn er zo mee vertrouwd, dat we in de Nederlandse taal maar liefst 25 synoniemen hebben voor het begrip ‘tegenzin’. Denk bijvoorbeeld aan afkeer, aversie, hekel en onwilligheid! In het handzame boekje ‘Eerste hulp bij tegenzin’ maken de veranderingsmanagers Wielinga en Schulte een analyse van het fenomeen tegenzin. Hoe ontstaat tegenzin? Welke soorten tegenzin heb je? En – misschien wel het allerbelangrijkst – hoe kom je ervan af?!
Hoe ontstaat tegenzin?
Op basis van de bron van oorsprong onderscheiden Wielenga en Schulte 3 soorten tegenzin:
- tegenzin doordat je het jezelf moeilijk maakt, bijv. door je perfectionistische aard of faalangstige inslag
- tegenzin doordat je met anderen samenleeft, die je bijv. onder druk zetten of niet doen wat jij van ze verwacht (waardoor jij het tegen heug en meug moet doen)
- tegenzin doordat vervelende zaken zich aan je opdringen, zoals steeds terugkerende rotklusjes of die befaamde blauwe enveloppe van de Belastingdienst die in de brievenbus valt
Tegenzin, hoe kom je er weer van af?
Voor elk van deze 3 soorten tegenzin geven Wielenga en Schulte zowel praktische eerste hulp tips voor de korte termijn als suggesties voor een grondige aanpak voor de lange termijn. Zo adviseren ze om ‘tegenzin doordat vervelende zaken zich aan je opdringen’ op de lange termijn de baas te worden door ‘het lot te omarmen’.
In hun woorden: ‘Het lot zal regelmatig ongunstig voor je zijn. Het is je verzet tegen het lot dat leidt tot je tegenzin. … Alle eerste hulp tips die we je aanreikten, zijn er ofwel op gericht om je schouders op te halen en het klopt te accepteren. of om je schouders eronder te zetten en ervoor te zorgen dat je de ongewenste situatie onderkent, aanpakt of zelfs oplost. Omdat er maar een iemand is die dat kan doen… en dat ben jij. Maar het kan nog beter.‘ Je kunt ook eigenaar worden van je problemen en een mensen van daden worden door jezelf 3 zinnen in te prenten:
1. Ik weet dat ik de enige ben die dit kan oplossen
2. Ik kies ervoor om dit op te lossen, en
3. Ik los het nu meteen op.
Met andere woorden, accepteer de dingen zoals ze zijn en doe er zélf aan wat je eraan kan doen. Liefst meteen. Dus omarm je lot, maak open die blauwe enveloppe en vul die belastingaangifte in. Leuker kun je het voor jezelf niet maken, wel makkelijker 🙂
Alle info over ‘Eerste hulp bij tegenzin’ op een rijtje
Eerste hulp bij tegenzin | Ulberthe Wielinga & Huub Schulte Fischedick | Uitgeverij Thema | €14,95