Meest gemaakte fout bij opruimen
3 min. leestijd

Meest gemaakte fout bij opruimen

Wil je komende tijd thuis jouw opruim-achterstanden aanpakken? Waak dan voor de meest gemaakte fout bij opruimen, die alles te maken heeft met de plek waarop jij waarschijnlijk je eerste pijlen wil richten.

Wanneer je net zo redeneert als 95% van de Nederlanders en Belgen, zal je namelijk geneigd zijn te beginnen:

 • op de zolder
 • in de berging
 • in de garage
 • op de vliering
 • in de kelder

De gedachte hierachter is heel logisch. Als er bergruimte is vrijgemaakt, kunnen ongebruikte spullen die uit andere ruimten uit huis komen, daar opgeborgen worden. ‘Goed idee!’, zou je zeggen. Maar niets is minder waar, want…

Eigenlijk is het maar héél soms zinvol om met een bergruimte te starten

Met opruimen beginnen in een bergruimte heeft alleen zin als:

 • je huis al helemaal aan kant is en de zolder het sluitstuk is van eerdere, geslaagde opruim-inspanningen
 • de bergruimte op jouw zolder, vliering of garage geheel wordt opgeslokt door spullen uit een erfenis, waardoor jouw eigen seizoensartikelen en memorabilia noodgedwongen opgeslagen staan in de leefruimten van je woning of appartement
 • je hebt besloten om jouw zolder een nieuwe bestemming te geven, waardoor het van een passieve opbergplek een actieve gebruiksruimte wordt, waar gewerkt, gehobbyd, gelogeerd of gespeeld kan worden.

Maar in alle andere gevallen is jouw zolder, berging of garage echt de állerslechtste plek.

Waar kun je dan doorgaans wél het beste beginnen met opruimen? 

Start met opruimen op een plek in huis waar je dagelijks komt en waaraan je je regelmatig flink ergert. Je komt dan al snel terecht in één van jouw

 • leefruimten, zoals de woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer of studeerkamer
 • verkeersruimten, zoals de hal of overloop

In een leefruimte of verkeersruimte beginnen heeft namelijk drie voordelen...

Ten eerste zal je direct profijt hebben van jouw inspanningen. Al je je op de zolder uitslooft, dan zal je na afloop gewoon weer terugkomen in je rommelige woonkamer of keuken. Maar kies je bijvoorbeeld voor het aanrechtblad of twee of drie keukenkastjes, dan heb je meteen dagelijks plezier van de tijd en energie die je erin hebt gestoken!

Ten tweede, doordat je meteen de vruchten van inspanningen plukt, is de kans groot dat je gemotiveerd wordt om nieuwe opruimklussen aan te pakken :-).

Ten derde – en dit is eigenlijk het aller-, allerbelangrijkste – helpt beginnen in een leef- of verkeersruimte jou om datgene te doen waar opruimen eigenlijk écht om draait en dat is: beslissingen nemen.

Inderdaad: opruimen is niets meer en niets minder dan beslissingen nemen!

 • Beslissingen nemen over wat je wel en wat je vooral niet wil bewaren.
 • Knopen doorhakken over waar je spullen, die je graag wil bewaren, zal opbergen.
 • En besluiten wat je gaat doen met de spullen, waarvan je afstand doet.

Maar door te starten op zolder stel je hoogstwaarschijnlijk de belangrijkste beslissingen uit, namelijk de beslissingen over spullen die zich momenteel in jouw leef- en verkeersruimten bevinden en die jouw persoonlijke ruimte letterlijk en figuurlijk inperken. Dag in, dag uit.


‘Als jouw trap niet tegen de juiste muur staat, zal elke sport die je beklimt je alleen maar sneller naar het verkeerde eindpunt brengen’

Stephen Covey


Vaak is starten met opruimen op zolder dus verkapt uitstelgedrag

Gewoon, omdat je het moeilijk vindt om beslissingen te nemen over:

 • lelijke cadeaus die je recent hebt gekregen
 • mooie tekeningen die je (buur- of klein-)kinderen hebben gemaakt
 • ongebruikt keukengerei dat eens zo vreselijk handig leek
 • geërfde bijzettafeltjes die stof staan te happen naast de bank
 • stapels tijdschriften waarvan je eigenlijk vindt dat je die nog moet (willen) lezen
 • romans die je decennia terug hebt gelezen
 • bergen serviesgoed die je bewaart 'voor het geval dat'
 • enzovoort 🙂

En dus is de verleiding heel groot om op zolder te beginnen, zodat je al die woonkamer- en keukenspullen waarvan je niet weet wat je ermee aan moet, daar na afloop kan opbergen. Zónder er een beslissing over genomen te hebben. Hierdoor versterk je echter het uitstelgedrag dat je graag wil doorbreken, ook al heb je het wel gevoel goed bezig te zijn.

De belangrijkste stap richting een opgeruimd leven is daarom…

de beslissing te nemen om eerst alle jouw leefruimtes of verkeersruimtes aan te pakken. Hierdoor val je niet langer in bovengenoemde ‘uitstelgedrag-valkuil’ en voorkom je dat je in een soort levende schuifpuzzel belandt. Een schuifpuzzel waarin je overtollige spullen uit je leef- en verkeersruimten naar de zolder, berging of schuur verplaatst in plaats van ze definitief weg te geven of weg te gooien.

Je doet jezelf geen groter plezier dan voortaan al je opruimacties vooral te houden op plekken in huis waar je dagelijks komt. Kun je daarbij wel wat inspiratie gebruiken? Lees dan één of meer van de blogs over opruimen die we voor je geschreven hebben. Veel succes!

PS Kan je wel een steuntje in de rug gebruiken?

In het boek 'Organiseer je leven' leidt De HuishoudCoach je stap voor stap naar een opgeruimd huis, overzichtelijke administratie en ademende agenda.

Of ontvang je graag af en toe opruim-inspiratie in je inbox?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief en we sturen je 10 x per jaar ons goed gelezen e-zine boordevol tips over opruimen, plannen, poetsen, besparen en meer.

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen