Gelukkig zijn? 7 tips om je geluksgevoel te vergroten!
2 min. leestijd

Gelukkig zijn? 7 tips om je geluksgevoel te vergroten!

Iedereen wil graag gelukkig zijn. Maar hoe word je gelukkiger als je dat niet bent? Wetenschappers weten het inmiddels zeker: de volgende zeven acties kunnen jouw geluksgevoel instant vergroten!

Gelukkig zijn: 7 tips

1. Stuur iemand een bedankje

Iemand je dankbaarheid betuigen kan je geluksgevoel direct met maar liefst 25% vergroten! Dus stuur iemand die iets leuks of belangrijks voor jou heeft gedaan, eens een aardige e-mail, kaart of brief en bedank ze. Supermakkelijk en snel… en met slechts 1 bericht per week schroef je je eigen algehele geluksgevoel al aanzienlijk omhoog!

2. Steek wat geld in iemand die je graag mag

Geld kan gelukkig maken, mits je het op de juiste manier gebruikt. Een van de makkelijkste manieren om met geld je geluksgevoel te vergroten is door het in iemand anders te steken. Hierdoor versterk je namelijk je positieve zelfbeeld (‘Wat ben ik toch attent en vrijgevig!’) én smeed je hechtere banden met anderen, wat je geluksgevoel nog verder vergroot. Kortom, koop komende week eens een klein presentje voor een vriend(in). Of nodig je collega uit voor een lunch of breng je bejaarde buren een bloemetje. Daarmee maak je niet namelijk alleen een ander, maar ook jezelf blij.

3. Kijk naar wat voor jou vanzelfsprekend is maar dat eigenlijk niet is

Mensen zijn vaak erg goed in bedenken wat ze niet hebben of tekort komen. Maar hoe zit het eigenlijk met de goede dingen die je wél hebt en tekort had kunnen komen? Stel dat je je partner nooit had ontmoet? Die ene opleiding niet had gedaan? De woning waarin je nu zit niet had gevonden? Of die ene leuke vriend(in) nooit had leren kennen? Hoe had je leven er dan uitgezien? Door je voor te stellen wat het zou betekenen als bepaalde vanzelfsprekendheden in je leven er niet (meer) zouden zijn, besef je plots de waarde en betekenis ervan. En daarmee vergroot je jouw geluksgevoel: “Ik bof toch maar, dat ….!”

4. Plan iets leuk met familie of vrienden

Herinner je je nog hoe je als kind verwachtingsvol Sinterklaas, kerst en je verjaardag afwachtte? Ergens naar uitkijken geeft je als mens een groot geluksgevoel. Meer zelfs dan terugkijken op leuke gebeurtenissen, aldus recent wetenschappelijk onderzoek. Dus plan iets leuks met familie of vrienden en roep zo direct het gevoel over jezelf af dat je eigenlijk een geluksvogel bent.

5. Zet je favoriete muziek op

Muziek heeft het vermogen om je humeur enorm op te krikken, wanneer je somber of chagrijnig bent. Ook kan het een reeds bestaand geluksgevoel naar nog grotere hoogte opstuwen. Daarvoor hoeft die muziek niet perse vrolijk of opzwepend te zijn, want zelfs sombere of verdrietige muziek kan je geluksgevoel vergroten, doordat veel mensen houden van de gemengde emoties die deze muziek kan oproepen. Dus ben je wat somber of eigenlijk best gelukkig en wil je jezelf een extra boost geven? Zet je favoriete muziek op en geniet.

6. Bedenk dagelijks 3 pluspunten

Neem voordat je naar bed gaat een paar minuten de tijd om 3 dingen te bedenken en/of op te schrijven, die jouw dag de moeite waard maakten. Dit hoeven geen wereldschokkende zaken te zijn. Het kunnen gewoon 3 dingen die jou je net iets beter deden voelen. Denk bijvoorbeeld aan de ochtendzon op je neus toen je de gordijnen opendeed, een grappige reclameposter in het bushokje, met de poes op schoot naar het journaal kijken, enzovoort. Wanneer je dit een tijdje volhoudt, maken je sombere gedachten namelijk langzamerhand plaats voor een geluksgevoel. Tip: als je vandaag meteen enkele van deze lijst van 7 acties uitvoert, kun je vanavond probleemloos al 3 leuke dingen noteren.

7. Kom in beweging

Maar de nummer 1 manier om je geluksgevoel instant te vergroten is en waarmee gelukkig zijn dichterbij komt is… in beweging komen! En nee, daarvoor hoef je niet direct de marathon te lopen. Een simpel blokje om na de lunch, de trap nemen op je werk in plaats van de lift, even naar de brievenbus lopen om een brief te posten, je stoepje vegen of 3 minuten dansen op dat ene leuke nummer op radio of tv. Allemaal dragen ze bij aan je geluk.
Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen