Herinneringen bewaren

Herinneringen bewaren doen we allemaal graag, vaak via voorwerpen. Ben jij ook zo aan spullen verknocht, vooral wanneer ze mooie herinneringen oproepen? Weet je niet welke memorabilia je nu beter wel en niet kunt bewaren? Of hoe je ze het best kunt opbergen?

Lees hoe je bijzondere spullen die mooie herinneringen oproepen veilig kunt bewaren, zoals je trouwjurk of trouwpak, de melktandjes van je kinderen of hun eerste lokje haar. En hoe je voorkomt dat je zolder of slaapkamer uitpuilt van dingen met een emotionele waarde, die desondanks vreselijk in de weg staan…

Herinneringen bewaren: 5 tips

Trouwjurk of trouwpak bewaren

Laat je trouwkleding zo snel mogelijk na de bruiloft professioneel reinigen. Wikkel het kledingstuk daarna in PH-neutraal karton, PH-neutraal vloeipapier of een wit laken, of doe het in een speciale opbergdoos voor trouwkleding, zodat het niet vergeelt. Bewaar je trouwjurk of trouwpak vervolgens in een droge, koele ruimte tot je nageslacht erin trouwt, je het vernaait tot een doopjurkje of jullie jezelf op je 25-jarige huwelijksdag nogmaals in je trouwkleding laten fotograferen.

Melktanden bewaren

Bewaar de melktandjes van je kinderen altijd in watten of keukenpapier met vaseline of glycerine. Daarmee voorkom je dat de tandjes uitdrogen en breken.

Haarlokje of plukje haar bewaren

Bind de losse haren met een katoenen draadje samen tot een haarlokje. Stop het lokje haar in een envelop, zet naam en datum erop, en bewaar de envelop op een droge, donkere plek.

Kindertekeningen bewaren

Tekeningen die een bijzonder plekje in je hart innemen bewaar je kreukvrij door ze in een tekenmap van A3 formaat te stoppen, die je met een lintje kunt dichtbinden. Maar nog veel leuker is het natuurlijk om ze in te lijsten en een prominente plek in huis te geven!

Dagboeken, brieven en kaarten opbergen

Handgeschreven documenten zoals brieven, dagboeken, ansichtkaarten en poëziealbums lenen zich er uitstekend voor om opgeborgen te worden in een stevige, stofvrije doos, die je voorziet van een label. Wil je niet dat vreemde ogen jouw zielenroerselen zomaar kunnen lezen, kies dan voor een stevige houten kist met slot en bewaar de sleutel op een veilige plek.

Extra tips voor herinneringen bewaren

Bewaar alleen memorabilia die je echt koestert, d.w.z. spullen die hele dierbare herinneringen oproepen en die je ook mee zou nemen wanneer je naar een land ver weg zou emigreren en slechts een zeecontainer met persoonlijke eigendommen zou mogen vullen…

Geef spulletjes die je na aan het hart liggen liefst een zichtbare ereplaats in je woonkamer, hal, keuken of slaapkamer, door ze ingelijst en wel op te hangen of in een vitrinekast te zetten.

Doneer alledaagse voorwerpen die alleen nostalgische gevoelens oproepen aan een museum. Zo weet je dat ze optimaal bewaard blijven en stel je anderen in de gelegenheid er ook van te genieten.

Bewaar overige herinneringen in een verhuisdoos of leuke herinneringenbox. Wees daarbij een beetje streng voor jezelf: max. 1 doos memorabilia per gezinslid is meer dan genoeg. Je wilt tenslotte niet je hele leven voortdurend achter je aan slepen!

Maak een foto van grote voorwerpen waaraan je gehecht bent en waarvoor je thuis niet langer ruimte vrij wilt of kunt maken. Breng ze daarna naar de kringloopwinkel of zet ze te koop op Marktplaats, als ze tenminste de moderne toetssteen der kritiek nog kunnen doorstaan.

Overweeg om bijzondere voorwerpen die aan een overleden naaste verbonden zijn te (laten) verwerken in een schilderij, collage, of quilt te (laten) verwerken: kunst waaruit je troost kunt putten. Hier vind je nog meer mooie voorbeelden van hoe je herinneringen aan overledenen kan bewaren.

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen