Op vintage kleding jagen als een pro
2 min. leestijd

Op vintage kleding jagen als een pro

Op vintage kleding jagen is niet alleen ontzettend leuk en verslavend: het laat je ook nadenken over jouw eigen stijl in plaats van steeds de trends te (moeten) volgen. En met het leuke boek 'Preloved' bewijzen topstylistes Maartje van den Broek en Maartje Bodt eens en voor altijd dat vintage en tweedehands kleding shoppen de toekomst van de mode is. 

Maar hoe spot je de pareltjes tussen het groeiende aanbod van kleding, tassen, schoenen en accessoires? De twee Maartjes onthullen in dit boek al hun geheimen en wij lichten in deze blog alvast wat tipjes van de sluier op!

Preloved

Maar voordat we je een inkijkje in de wereld van de vintage-hunters geven, staan we eerst even stil bij het fenomeen 'preloved'. Preloved kleren dragen betekent zoveel als 'kledingstukken opnieuw liefhebben. Want die prachtige jurk is misschien niet nieuw uit de winkel, maar wel nieuw voor jóúw garderobe.' De voordelen daarvan laten zich raden: het is beter voor het milieu, het is fijn voor je portemonnee en het geeft jou de kans origineel en creatief te zijn, aldus de schrijfsters.

Vintage en tweedehands kleding

Bij preloved kleding maken ze daarbij onderscheid tussen vintage en tweedehands kleding. 'Vintage is minimaal dertig jaar oud en komt meestal uit de jaren vijftig, zestig, zeventig of begin jaren tachtig. Tweedehands betekent simpelweg dat het item al eerder verkocht is. dat kan dus ook een jurk uit een collectie uit het afgelopen seizoen zijn.'

Om jezelf en je kledingkast klaar te stomen voor succesvolle jachtpartijen op vintage en/of tweedehands kleding zal je wel eerst twee dingen moeten doen: ontdekken wat jouw eigen stijl is en jouw bestaande garderobe uitdunnen.

Eigen stijl ontdekken

Om te achterhalen van welk soort kleding jij gaat stralen, kan je het beste eerst winkelen in je eigen kledingkast. Wat zijn jouw favoriete items? En vooral: waarom? Welke kleuren, modellen, merken en stoffen hebben blijkbaar jouw voorkeur? Schrijf deze voorkeuren op en maak eventueel een Pinterestbord, waar je looks kan verzamelen die jou een wauw-gevoel geven. 

'Probeer de stijl die je gevonden hebt vervolgens te verwoorden. Schrijf een aantal kernwoorden op die het beste bij jou passen, bijvoorbeeld vrouwelijk, androgyn, preppy, sportief, speels, flamboyant, kleurrijk, romantisch, punk, klassiek, elegant, minimalistisch, enzovoort'.

Kledingkast opruimen

Ruim daarna jouw kledingkast(en) op, want waarschijnlijk zitten daar allerlei kledingstukken in die niet (meer) aan deze criteria voldoen of die je om andere redenen niet meer met plezier draagt. Maak daarbij onderscheid tussen:

  • goede basis-kledingstukken van één kleur of met een simpele print, die je fijn kunt combineren met 
  • bijzondere key-kledingstukken, die smaakbepalend zijn.

Een goed key-kledingstuk 'moet met minstens vier soorten kledingstukken te combineren zijn en op vier verschillende soorten gelegenheden te dragen zijn. En daarnaast moet het natuurlijk van goede kwaliteit zijn', aldus van den Broek en Bodt.

Koop en verkoop

Weet je eenmaal welke kledingstukken je graag houdt, waar je van af wil en wat je nog mist, dan is het tijd om aan het verkopen en kopen te slaan. De twee Maartjes geven hiervoor tal van nuttige online en offline adressen. En ze voorzien je in handige tips, waarmee je jouw tweedehandjes zo snel mogelijk verkoopt en zelf precies dié kledingstukken en accessoires vindt die je zoekt. 

Ultieme capsule garderobe

Met jouw favoriete blijvertjes en nieuwe aanwinsten kan je vervolgens jouw ultieme capsule garderobe samenstellen, zodat je je nog jarenlang voor elke gelegenheid en elk humeur tip-top kan kleden! Verdere inspiratie hiervoor kan je opdoen via de zes interviews met preloved fans, die door het boek heen zijn verweven. En natuurlijk via de prachtige foto's van fotografe Nine Ijff, die deze fans en hun favoriete kleding op de gevoelige plaat vastlegde!

Alle info over 'Preloved' op een rijtje

Preloved. Vintage hunten als een pro | Maartje van den Broek en Maartje Bodt | Kosmos uitgeverij | 2021 | 192 pagina's | €20,99

Bestel bij Bol.com.

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen