Heb jij regelmatig het goede voornemen om je huis eindelijk eens écht te gaan opruimen? Maar heb je vervolgens toch steeds te weinig tijd of zin? Doe dan je voordeel met deze superhandige, laagdrempelig opruimtips. Maar pas op: als je eenmaal begonnen bent, is het lastig om te stoppen :-)…
5 opruimtips waarmee je direct aan de slag kunt!
1. Vul elke week een ’21 dingen doos’
Vind je het moeilijk om met opruimen te starten, kies dan voor deze beginnerstruc. Zet een lege verhuisdoos op een goed zichtbare plek in huis. Daag jezelf uit daar elke week 21 voorwerpen in te stoppen, die je niet meer gebruikt of leuk vindt. Bijvoorbeeld dat lelijke vaasje van je tante, die dubbele kurkentrekker, het jasje waar je uitgegroeid bent, de overtollige sjaals die je deze winter wederom niet hebt gedragen, enz. Breng deze 21 dingen doos in het weekend naar een kringloopwinkel bij jou in de buurt. Of zet hem zo lang de lockdown nog duurt even in de schuur. Begin de dag erna opnieuw met vullen. Maak er een sport van en je huis knapt zienderogen op!
2. Kies voor ‘omgekeerd opruimen’
Soms liggen er zoveel kleine spullen in een la of op een plank, dat je al moedeloos wordt bij de gedachte die te moeten uitmesten. In dat geval kan het handig zijn om te kiezen voor ‘omgekeerd opruimen’. Hiervoor hevel je alle spullen van één plek, bijv. je besteklade in de keuken, over in een lege verhuisdoos. Leg bestek dat je uit deze doos haalt na gebruik netjes terug in de oorspronkelijke lade. De spullen die na 4 weken nog steeds onaangeroerd in de doos liggen, kunnen hoogstwaarschijnlijk zonder pardon weg :-).
3. Stel een twijfeldoos in
Waarschijnlijk ga je tijdens het opruimen je spullen sorteren met behulp van drie dozen:
- HO (Hier Opbergen), d.w.z. bewaren op de plek die je aan het opruimen bent
- EO (Elders Opbergen), d.w.z. bewaren op een andere plek in huis
- W (Weggeven), d.w.z. wegbrengen naar de kringloop, vrienden of familie
Heel handig inderdaad! Maar de kans is groot dat je spullen tegenkomt, die je voor een dilemma stellen: bewaren of toch wegdoen? Maak het jezelf makkelijk en stel voor deze spullen een aparte twijfeldoos in. Doe daar alle spullen in, waarover je nu nog geen beslissing kan of wil nemen. Na afloop zet je deze twijfeldoos op zolder of in de schuur. Schrijf in je agenda dat je hem over 4 weken weer opduikelt. De spullen die je in tussentijd eruit hebt gevist om te gebruiken, mogen blijven. En de rest? Hup naar de kringloopwinkel!
4. Gebruik ‘harde cijfers’ als leidraad
Soms wil je het liefste alles bewaren, maar heb je simpelweg gebrek aan opbergruimte. Bijvoorbeeld om al je boeken kwijt te kunnen. Maak in zo’n geval een simpele rekensom om er achter te komen van hoeveel procent boeken je afstand moet doen (bijv. 10%) wil je toekunnen met jouw opbergruimte. Gebruik dat percentage als grondslag voor een simpele vuistregel. “Van elke 10 boeken gaat er 1 weg”. Pas deze vuistregel komende tijd regelmatig even toe, wanneer je toevallig langs de boekenkast loopt. Begin daarbij gewoon aan de linkerkant van de bovenste plank. Tel van links naar rechts t/m het 10e boek en haal 1 boek uit dit rijtje dat weg mag. Stop dit boek in de 21 dingen doos (zie tip 1). Herhaal dit net zo vaak tot al je boeken weer in de boekenkast passen.
5. Pas de ‘1 erin – 1 eruit’ truc toe
Is je kast op lade eenmaal opgeruimd, pas dan de ‘1 erin – 1 eruit’ truc toe. Nieuwe broek erin? Oude broek eruit! Zo houd je je kast of lade op een hele simpele manier in opgeruimde staat!
© De HuishoudCoach – Els Jacobs