Heb jij een druk gezin, waar de nodige post-its, boodschappenlijstjes, uitnodigingen en actielijstjes rondzwerven? En loopt jouw planning vaak in het honderd?
Met een familieplanner krijg en hou je eenvoudig overzicht over alle taken en afspraken van jou en je gezinsleden.
Maar hoe doe je dat: plannen met een familieplanner? We geven je 4 handige tips om een einde te maken aan de losse briefjes en het maximale uit jouw familieplanner te halen.
1. Gebruik als gezin één systeem
Het succesvol gebruiken van een familieplanner staat of valt met het gebruik van slechts één systeem. Want hoe meer systemen je gebruikt, hoe ingewikkelder en ondoorzichtiger. alles wordt en hoe groter de kans dat je dingen dubbel doet of juist vergeet. Bij je keuze voor één systeem heb je in de basis twee opties.
Ben je er aan gewend om alles digitaal te doen of wil je graag meer dan 1 jaar vooruit kunnen plannen, kies dan voor een app als TimeTree, Cozi, Any.do, Klender, ofGoogle agenda.
Plan je liever op papier, bijv. omdat je het handig vindt als jouw kinderen zelf ook notities kunnen maken of je graag alles zichtbaar , kies dan voor een papieren . Een hele fijne, complete papieren familieplanner is de Homeplanner, die Plan-Point al sinds 2005 jaarlijks uitgeeft (zie onder voor meer info).
2. Maak een blauwdruk
In de meeste gezinnen zijn er taken die elke week, maand of jaar terugkomen. Denk aan boodschappen doen, de kliko aan de straat zetten, naar de tandarts gaan, enzovoort.
Maak voor deze terugkerende activiteiten een blauwdruk door te bepalen:
- hoe vaak je deze taak moet of wil doen en
- op welke dag en tijd je deze het beste kan uitvoeren
Zet de gekozen momenten daarna meteen voor het hele komende jaar in jouw familieplanner, liefst in de vorm van tijdblokken. Zo word je er vanzelf steeds aan herinnerd dat je het beddengoed moet verwisselen, de GFT-kliko buiten moet zetten enzovoort.
3. Schrijf echt álles op
Een familieplanner werkt alleen goed als je er alle toekomstige afspraken en taken in zet. Zonder uitzondering.
Dus hoor je van een nieuwe afspraak of verplichting van één van je kinderen? Grijp je mis als je een nieuw doosje thee wil openen, omdat je dit vergeten bent te kopen? Of bedenk je opeens wat je morgen en overmorgen zou kunnen koken? Noteer het direct in je familieplanner.
Zo weet je zeker dat het niet aan je aandacht zal ontsnappen en kan je jouw hoofd blijven gebruiken om te denken in plaats van te onthouden .
4. Check wekelijks of de familieplanner klopt
Ook al zit je er nog zó bovenop dat alle afspraken en taken in de familieplanner terechtkomen, toch kan het gebeuren dat de familieplanner niet 100% compleet is. Bijvoorbeeld doordat je een belangrijke afspraak wel in jouw persoonlijke digitale of papieren hebt opgeschreven, maar niet in de familieplanner hebt gezet. Of omdat je een wijziging niet meteen hebt doorgevoerd
Ga daarom eens per week even met je gezinsleden om tafel zitten en neem de komende twee weken door om te checken of de familieplanner up-to-date is. En eventueel nieuwe zaken in te plannen. Veel succes!
P.S. Gek op papieren planners? Dan is de Homeplanner 2025 geknipt voor jou!
In de superpraktische Homeplanner 2025 van Plan-Point kan je echt alles kwijt wat je niet wil óf mag vergeten:
- eenmalige en terugkerende afspraken van jou en je gezinsleden
- huishoudelijke taken
- boodschappenlijstjes
- vakantieperiodes
- en nog veel meer
Daarnaast bevat de Homeplanner 2025 ook een
- Schoonmaakschema voor de grote huishoudelijke klussen
- Basislijst voor boodschappen
- Groente- en fruitkalender om je te helpen bij gezonde keuzes
- Keur aan slimme tips om je huis netjes te houden
- Vlekkengids met simpele oplossingen om veel voorkomende vlekken te verwijderen
- En zelfs EHBO-instructies voor veel voorkomende ongelukjes.
Je kan de Homeplanner 2025 bestellen bij Bol.com of Plan-Point, die overigens ook de Organizing Agenda 2025 uitgeeft, het handzame zusje van de Homeplanner 2025 voor individueel gebruik.