marie-kondo

Wie is Marie Kondo?

Marie Kondo (1984) is een Japanse professional organizer en auteur die internationaal is doorgebroken met haar unieke benadering van opruimen en organiseren, die bekend is geworden als de KonMari-methode.

Marie Kondo heeft verschillende boeken geschreven, waaronder:

'The Life-Changing Magic of Tidying Up' (2011), dat in Nederland verscheen onder de titel 'Opgeruimd! de manier om orde en rust in je leven aan te brengen' (2015). In dit boek, dat benadrukt hoe belangrijk het is om jezelf uitsluitend te omringen met spullen die je vreugde of plezier geven ("spark joy"), geeft Marie Kondo handvatten voor het opruimen en reorganiseren van je huis.

'Spark Joy: An Illustrated Master Class on the Art of Organizing and Tidying Up' (2016) ofwel 'Spark joy: een geïllustreerde masterclass in de kunst van het opruimen' (2017). In dit vervolgboek geeft Marie Kondo aanvullende praktische tips, beantwoordt ze veel gestelde vragen en geeft ze uitgebreide vouwinstructies voor overhemden tot sokken.. 

De KonMari-methode van Marie Kondo heeft tot doel dat je je uiteindelijk alleen met bezittingen omringt die jou daadwerkelijk blij maken. Om dit doel te bereiken adviseert Kondo om je huidige bezittingen per categorie door te nemen, te beginnen met kleding en gevolgd door boeken, documenten, sentimentele items en diverse voorwerpen.

Tussen 2011 en 2023 verscheen Marie Kondo o.a. in radioprogramma's, kranten, tijdschriften en heeft ze via de Netflix show Tidying up with Marie Kondo mensen over de hele wereld geïnspireerd om te ontspullen.

In 2023 nam Marie Kondo enigszins afstand van haar eigen KonMari methode.