Wie is Marla Cilley (alias FlyLady)?

Marla Cilley (1956), beter bekend als 'The FlyLady', is een Amerikaanse auteur, spreker en coach die haar volgers (zogenaamde Flybabies) online ondersteuning biedt bij het (re)organiseren van hun huis en huishouden.

Carrière van Marla Cilley

Marla Cilley is al sinds het eind van de jaren '90 actief. Ze startte aanvankelijk een Yahoo!Groep voor haar vrienden en familie, waar ze schoonmaak- en organisatietips deelde, nadat ze zelf succesvol de chaos in haar eigen huis had beteugeld met hulp van het boek 'Sidetracked Home Executives: From Pigpen to Paradise' van Pam Young en Peggy Jones. Vandaag de dag heeft FlyLady honderdduizenden volgers en klanten, die ze bedient via o.a. FlyLady.net, Facebook, de app FlyLadyPlus en Youtube.

Gaandeweg ontwikkelde Cilley een geheel eigen aanpak, die zich onder andere kenmerkt door het:

  • beginnen met kleine, makkelijk uitvoerbare stapjes (zogenaamde 'babysteps')
  • systematisch uitbreiden van deze stapjes met nieuwe stappen
  • aanleren van dagelijkse en wekelijkse routines met hulp van een 'Control Journal'
  • integreren van zelfzorg in het dagelijkse leven (zoals het drinken van water)

Boeken van Marla Cilley

Marla Cilley heeft meerdere boeken geschreven, waaronder Sink Reflections (2007), Body Clutter: Love Your Body, Love Yourself' (2007), CHAOS to Clean: In 31 Easy BabySteps (2017), The CHAOS cure (2018). 

Bekende uitspraken van FlyLady

'You can do anything for 15 minutes'

Cilley gebruikt deze slogan om haar Flybabies eraan te herinneren dat zelfs de meest vervelende en saaie taken in blokjes van een kwartier opgedeeld kunnen worden. Door je regelmatig slechts 15 minuten aan zo'n taak te wijden, boek je vooruitgang zonder jezelf te overvragen.

'Progress, not perfection'

Het streven naar perfectie weerhoudt veel mensen ervan om te beginnen of door te gaan, wat ten koste gaat van de geboekte vooruitgang. Cilley motiveert haar volgers daarom om te focussen op het zetten van kleine, imperfecte stapjes en moedigt hen aan deze tussentijds te vieren, onder het motto: vooruitgang is belangrijker dan perfectie.

'You are not behind, just jump in where you are'

Volgens FlyLady is het voor FlyBabies nooit te laat om te beginnen en al helemaal niet nodig om achterstanden in te lopen. In plaats daarvan benadrukt Cilley dat nieuwe volgers gewoon kunnen beginnen op het punt waar ze zich bevinden en van daaruit kleine stapjes in de goede richting kunnen zetten.

'Babysteps'

Cilley verkiest het zetten van kleine, consistente stapjes boven het in een keer uitvoeren van een grote klus. Door taken in kleine acties of stapjes op te breken, worden deze behapbaar en helpen om gewoonten te ontwikkelen, die vol te houden zijn.

'Shine your sink'

Al sinds het begin stimuleert Marla Cilley haar volgelingen om bij het (re)organiseren van het huis(houden) te beginnen met het schoonmaken van het aanrecht en de gootsteen en het blinkend schoonhouden ervan tot dagelijkse routine te maken. 'Shine your sink' staat symbool voor een nieuw begin en motiveert om gaandeweg ook andere delen van het huis(houden) aan te pakken.

Meer over FlyLady Marla Cilley 

Lees meer over FlyLady in ons blog 'FlyLady: de chaos de baas zonder in de stress te schieten'.