Het FlyLady systeem van Marla Cilley

Het FlyLady-systeem van de bekende Amerikaanse digitale huishoudcoach Marla Cilley (alias FlyLady) richt zich op stapsgewijze vermindering van chaos en rommel in het leven. Belangrijke onderdelen van de FlyLady-methode zijn:

  • Glanzende aanrecht ('shiny sink). Het beste startpunt van alle opruim- en schoonmaakactiviteiten is volgens FlyLady de gootsteen. Door deze eenmalig rigoureus schoon te maken en daarna elke dag bij te houden, ontstaat een gevoel van tevredenheid dat mensen kunnen inzetten om vervolg-schoonmaakacties of -opruimacties aan te pakken.
  • 'Dressed to the shoes'. In pyjama of joggingbroek levert niemand goed werk af, volgens FlyLady, en dus stimuleert ze haar volgers om zich elke dag na het opstaan meteen te wassen en aan te kleden (tot en met de schoenen). 
  • De 15 minuten regel. FlyLady moedigt iedereen aan om taken op te delen in korte sessies van 15 minuten. Door regelmatig een kwartiertje op te ruimen of schoon te maken, verdwijnen achterstanden op dit vlak beetje voor beetje en lopen mensen niet het risico teveel hooi op de vork te nemen.
  • Routines. FlyLady adviseert om dagelijkse routines te ontwikkelen, zoals een ochtendroutine, avondroutine een een wekelijks 'home blessing' uurtje. Deze routines helpen om grip te krijgen en houden op steeds terugkerende taken.
  • Zone-schoonmaken. FlyLady deelt een huis op in verschillende zones. Elke week richt men zich idealiter op een andere zone en maakt deze grondig schoon, zodat elke maand alle zones evenveel aandacht krijgen. 

Elke FlyBaby of nieuwkomeling bij FlyLady's online community begint bij het begin ('Shine your sink') en wordt via dagelijkse e-mails herinnerd aan allerlei acties, die bijdragen aan een schoon en opgeruimd huis, zoals de was in de wasmachine stoppen en het eten uit de vriezer halen.

Daarnaast adviseert FlyLady haar Flybabies om een zogenaamd FlyLady's Control Journal bij te houden, waarin ze alle routines, zones en taken kan noteren.

Het doel van de FlyLady-methode is om geleidelijk aan een georganiseerd en schoon huishouden op te bouwen zonder overweldigd te raken. Dit realisme is dan ook meteen het grootste pluspunt van FlyLady's aanpak.