De zomer is eindelijk echt aangebroken en de centrale verwarming hoeft bij deze heerlijke temperaturen niet meer te snorren. Een uitgelezen kans om de radiatoren eens lekker schoon te maken, want zeg nou zelf: ‘Hoe lang is dat al geleden?!’ Wil je ook aan de gang met je radiator schoonmaken? Hoe je deze klus handig aanpakt, lees je hieronder!
Uitdaging
Actie: radiator schoonmaken
Tijdsduur: 15 minuten-1 uur, afhankelijk van het aantal radiatoren dat je onder handen neemt
Nodig: stofzuiger (plus evt. mondstukken), emmertje sop van allesreiniger, emmertje
schoon water, niet pluizende vaatdoek, pollepel of spatel, eventueel een stofdoek
Aan de slag met de radiator schoonmaken
1. Kies een rustig moment uit
Liefst een waarop je eventuele huisgenoten je niet voor de voeten lopen. Of laat ze je juist helpen bij de radiator schoonmaken, want vele handen maken tenslotte licht werk :-). Pak de stofzuiger, de vaatdoek en pollepel en maak de emmers met het warme sopje plus schone water klaar. Begeef je hiermee naar de ruimte in huis waar je de meeste tijd doorbrengt – vermoedelijk is dat de woonkamer of (eet)keuken – en maak de radiator(en) ter plekke vrij.
2. Stofzuig de radiator(en)
Steek de stekker van de stofzuiger in het stopcontact en zuig de radiator(en) met het uiteinde van de stofzuigerslang schoon, totdat hij min of meer stofvrij is. Ben je in het gelukkige bezit van een stofzuigermond, waarmee je het deurtje van je droger kunt uitzuigen of plinten kunt schoonmaken? Zet die op de stofzuigerslang en gebruik hem om ook tussen de verwarmingselementen van je radiatoren flink huis te houden: ideaal! Heb je helaas niet zo’n handige stofzuigermond, dan brengt een pollepel of spatel met droge vaatdoek (of echte stofdoek, voor de puristen onder ons) eromheen uitkomst. Wikkel de stofdoek om de pollepel of spatel en ontdoe de radiator zoveel mogelijk van alle stofnesten.
3. Neem de radiator(en) nat af
Pak het sopje erbij en maak de radiator met de natte, enigszins uitgewrongen vaatdoek goed schoon. Werk daarbij van boven naar beneden. Vergeet niet ook de bevestigingselementen af te nemen, zoals de beugels waarmee de radiator aan de muur is bevestigd of de poten waarop hij rust. Klaar? Spoel de vaatdoek uit in het emmertje met schoon water, wring hem uit en neem de radiator af met deze schone, klamvochtige doek. Ziezo, laat de radiator nu lekker aan de lucht drogen: open deuren en ramen helpen hier goed bij!
4. Herhaal stap 2 en 3 in een andere ruimte
Ben je klaar in je woonkamer of keuken? Kies een andere ruimte waar je veelvuldig vertoeft, bijvoorbeeld je slaapkamer, en herhaal de stappen 2 en 3, waarna je doorgaat naar een volgende belangrijke ruimte.
5. Rond de klus af
Na 1 uur radiatoren soppen stop je. Berg je stofzuiger, pollepel of spatel en evt. stofdoek op, gooi je emmers leeg, spoel het vaatdoekje uit, en hang het over een emmer om te drogen. Keer op je schreden terug langs de gesopte en inmiddels droge radiatoren, en zet eventueel verplaatste spulletjes weer op hun plek terug. En daarna? Daarna schenk jezelf wat te drinken in, ga je lekker zitten in je fris geurende woonkamer en geniet je van een welverdiende pauze!
Tip – Dunne pierlala
Het meeste stof hoopt zich bij radiatoren op tussen de verwarmingselementen, op doorgaans lastig te bereiken plekken. Gebruik een lange, dunne stok (zoals een pollepel, pannenlikker of plumeau), omwikkel die eventueel met een droge of klamachtige vaatdoek, en haal daarmee al het stof en vuil weg. Het is een wat stoffig werkje, maar na afloop zullen je longen je dankbaar zijn!
Tip – Zuinigheid met vlijt
Zijn je radiatoren schoner dan ze in tijden geweest zijn? Dan is dit misschien het uitgelezen moment om tussen je muren en radiatoren radiatorfolie te plaatsen. Daarmee voorkom je dat je de door jou duurbetaalde warmte verspilt en bespaar je dus op je energiekosten. Na 1 jaar heb je de materiaalkosten al terugverdiend en kom je in de plus te staan.
Tip – Vrijheid blijheid
Gordijnen, kasten, bankstellen en andere zaken die tegen je radiatoren aan staan jagen je energierekening omhoog. Geef je radiatoren de ruimte, zodat ze in de koude wintermaanden probleemloos hun warmte met jou kunnen delen!