Sneller schoonmaken: 5 handige tips
1 min. leestijd

Sneller schoonmaken: 5 handige tips

Is schoonmaken niet jouw grootste hobby? En heb je ook nog eens een gebrek aan vrije momenten? Onderstaande 5 tips helpen je slimmer en sneller schoonmaken op momenten dat je echt weinig zin of tijd hebt.

1. Vul een spray-flacon met water en allesreiniger

Vul een goede sprayflacon met water en een scheutje allesreiniger en zet die op een makkelijk bereikbare plek, bijv. op het aanrecht, en leg er een microvezeldoekje bij. Zo kun je in een handomdraai zo ongeveer alles schoonmaken dat vies is geworden. Zorg er wel voor dat je na het sprayen de waterdruppeltjes niet inademt, want dat is niet zo goed voor je longen. Maar als je jouw schoonmaaksnelheid omhoog wil brengen, is de spray-flacon je beste vriend.

2. Gebruik je stofzuiger als veredelde stofdoek

Bij iedere stofzuiger zitten handige mondstukken, waarvan met name het ronde borsteltje jouw leven een stuk kan veraangenamen. Gebruik de stofzuiger met dit opzetje als veredelde stofdoek en je kunt vlugger en effectiever stoffen dan ooit tevoren! En je hoeft nooit meer stofdoeken uit te slaan en wassen.

3. Laat je toiletborstel lekker badderen

Hou je graag je toilet en toiletborstel schoon en fris? Doe een klein laagje allesreiniger in de houder van de toiletborstel en zet de borstel daarin. Dat maakt dat je na toiletbezoek je w.c. in vijf tellen kunt schoonpoetsen. O ja, stel wel even je huisgenoten op de hoogte van deze nieuwe maatregel, anders mondt hun eerstvolgende toiletbezoek uit in een waterballet :-).

4. Leg een basis-schoonmaakkit aan

Wil je de meest voorkomende schoonmaakwerkzaamheden in een handomdraai kunnen verrichten zonder eerst te hoeven zoeken naar bepaalde schoonmaakmiddelen en -materialen? Leg een basis-schoonmaakkit aan, die jou helpt om zonder omhaal aan de slag te gaan als je iets wil poetsen.

5. Poets per activiteit in plaats van per ruimte

Laat je niet verleiden om één ruimte in huis helemaal te poetsen met behulp van stofzuiger, stofdoek en/of dweil. Kies er liever voor om je hele huis in één keer met de stofzuiger aan te doen, of in één keer te stoffen. Deze werkwijze per activiteit in plaats van ruimte scheelt je zeeën voorbereidings- en afrondingstijd. Sneller schoonmaken was nog nooit zo eenvoudig!
Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen