Valkuilen bij het opruimen van je huis: de top 5 van De HuishoudCoach
2 min. leestijd

Valkuilen bij het opruimen van je huis: de top 5 van De HuishoudCoach

Last van opruimkriebels nu de zomervakantie in zicht is? Waak dan voor de volgende valkuilen bij het opruimen van je huis, want voor je het weet verdwijnt je motivatie als sneeuw voor de zon, omdat je te weinig resultaat ziet.

1. Als een kip zonder kop rondrennen

Je begint vol goede moed op een voorgenomen plek, komt daar iets tegen dat je wilt wegbrengen naar een andere ruimte en voor je het weet zit je twee verdiepingen hoger spullen uit te zoeken… Het devies: focus op één plek en blijf zitten waar je zit. Berg spullen die elders horen dus pas na afloop op.

2. De kast in één keer leegtrekken

Je trekt alle spullen in één keer uit de kast of lade. Binnen de kortste keren ben je totaal overrompeld door de grote hoeveelheid troep, waarin je orde moet zien te scheppen…
Veel overzichtelijker is de spullen één voor één uit de kast te halen en steeds te beslissen wat je ermee wilt doen: bewaren of wegdoen? Zo hou je controle over het opruimproces. De hoeveelheid spullen buiten de kast wordt namelijk nooit meer dan jij aankan. En bovendien kan je makkelijker tussendoor stoppen, de al uitgezochte spullen in de kast terugzetten en op een later moment doorgaan.

3. Moeilijke beslissingen uitstellen

Je komt al doende voorwerpen tegen, waarvan je niet weet of je ze moet bewaren. Je besluit ze ongezien terug te zetten of juist uitgebreid te gaan bestuderen. Aan het einde van de rit heb je de klus daardoor maar ten dele geklaard. Jammer, gemiste kans! Wat wél werkt? Sla tijdens het opruimen geen voorwerpen over en besteed ook niet onevenredig veel tijd aan één enkel object. Beslis hier en nu en beslis snel. Je leven hangt er tenslotte niet van af :-).

4. Teveel spullen ‘groen licht’ geven

Je omringt je graag met allerlei spullen, ook wanneer hun gevoelswaarde, gebruiksnut of houdbaarheidsdatum dit niet langer rechtvaardigen. Je weet tenslotte maar nooit wanneer ze van pas kunnen komen. Bedenk dat alles wat je bewaart niet alleen kostbare kastruimte inneemt, maar ook nog eens door jou onderhouden moet worden. Alle voorwerpen in je huis vragen tijd, energie, aandacht en misschien zelfs geld. Wees dus kritisch en geef spullen niet zomaar ‘groen licht’. Ben je op zoek naar ideeën om sneller en slimmer beslissingen te kunnen nemen? Klik dan hier voor inspiratie.

5. Kringloopwinkel ‘later’ bezoeken

Je hebt met pijn en moeite besloten om van bepaalde spullen afscheid te nemen, maar laat ze in de woonkamer of gang staan tot je tijd hebt voor een bezoek aan de kringloopwinkel. Je raadt het al: na drie dagen kun je de verleiding niet weerstaan om die dubbele kaasschaaf alsnog uit de doos te halen en toch maar weer in de keukenla te stoppen. Rij na je opruiminspanningen meteen langs de kringloopwinkel om van je overtollige huisraad te scheiden. Geniet van de last die instant van je schouders valt.

Als je deze valkuilen bij het opruimen van je huis weet te vermijden, kan je sneller meters maken. En dat betekent meer ruimte in huis en rust in je hoofd. Het team van De HuishoudCoach wenst je een fijne vakantie!

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen